Vår Historia
2006
grundade kulturinstitutionerna Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska och Världskulturmuseet festivalen HBT-GBG.
2007
genomfördes den första HBT-GBG festivalen.
2008
växte HBT-GBG så mycket att institutionerna efter festivalens genomförande lämnade över festivalen till den nybildade festivalföreningen HBT-Festivalen.
2009
genomfördes HBT-Festivalen för tredje året och för första gången i föreningens regi.
2010
hålls den första Regnbågsparaden, idag kallad Pride Parade. 60 000 människor deltar i tåget som går från Göteborgsoperan till Götaplatsen.
2011
byter festivalen namn till HBTQ-festivalen för att vara mer inkluderande.
2012
växer festivalen ur kostymen som är Bältesspännarparken och använder delar av Trädgårdsföreningen som Pride Park.
2013
byter festivalen namn till West Pride för att vara ännu mer inkluderande.
2014
etableras flera stora tillskott till festivalen. West Pride Ung grundas och anordnas som en egen festival på Frilagret för första gången. Queer Allsången, som numera är en klassiker i avslutandet av paraden, är med i paraden för första gången. Regnbågskvarteret – där festivalens seminarier, panelsamtal, debatter och teaterföreställningar hålls – skapas.
2015
är årets tema “Push for Pride”. En knappmaskin placeras ut i Nordstan där passerande får trycka för att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter. Detta resulterar i en namninsamling som skickas till flera riksdags- och regeringspolitiker. Push for Pride, som skapades i samarbete med Dragster Kommunikation, nomineras till Svenska Designpriset.
2016
har Pridefestivalen tioårsjubileum. West Pride börjar också ett samarbete med Ungdoms Radion för att utveckla organisationens skol- och utbildningsmaterial. Samarbetet innebär också att flera dokumentärfilmer visas under festivalen.
2017
delas Kaj Heino-priset ut för första gången. Priset ges till minne av Kaj Heino – en tongivande aktivist inom flykting-, mänskliga rättigheter- och antidiskrimineringsfrågor. Kaj var aktiv i West Pride när festivalen grundades och ledamot i Göteborgs Stads HBTQ-råd. Priset är en utmärkelse som ges till den/de som verkat i Kaj Heinos anda.
2018
blir West Pride värd för EuroPride och slår rekord i antal deltagare. Varje år tilldelas en europeisk pridefestival rättigheterna att använda titeln EuroPride. 2018 blir första gången då EuroPride hålls i två städer under samma år, då även Stockholm Pride var värd. Festivalen hålls samtidigt som Kulturkalaset och artister som uppträder är bland annat Boy George och Culture Club, Silvana Imam och Robert Fux. Antalet paraddeltagare uppgår till hela 25 000, med 50 000 åskådare.
2019
släpper West Pride “Homofobiterapi” i samband med festivalen. Terapin är framtagen tillsamamns med en psykolog inom kognitiv beteendeterapi och är tänkt att fungera som en självhjälp för att motverka trans-, bi- och homofobi.
2020
blir West Pride tvungna att ställa in årets festival på grund av coronapandemin. Istället fokuserar man på utbildningar på skolor och i andra organisationer och verksamheter.
West Pride deltar också i Global Pride, en 27 timmar lång pridefestival online, som anordnas av InterPride, European Pride Organisers Association (EPOA) och andra Pridenätverk i världen. Där ordnar West Pride ett avslutningstal av Åsa Lindhage – en av få ministrar i Europa som öppet identifierar sig som HBTQI. Vi bidrar också med en inspelad livesession med Dotter som framför låten Bulletproof.
Samma år utför vi en undersökning av HBTQI-personers livssituation, tillsammans med undersökningsföretaget Insight Distillery. Den aktuella undersökningen visar att HBTQI-personer i dagens Sverige känner sig otrygga.
2021
släpper restriktionerna och West Pride genomför en festival med Pride Parade, ett fullspäckat scenprogram och föreläsningar. Delar av programmet i Pride House och hela scenprogrammet från Pride Park streamas online till en digital publik.
Idag
fortsätter vårt arbete med att upplysa och utbilda om HBTQI-frågor.
kring west pride