VÅR HISTORIA
FrÅN HBT-gbg till homofobiterapi

VÅR HISTORIA

2007: Första Festivalen i Göteborg: HBT-GBG
Festivalen grundas 2007 av fem arenor: Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska och Världskulturmuseet. Vid grundandet gavs festivalen namnet HBT-GBG.
2009: Festivalen växer
HBT-GBG kom att växa mycket under de närmaste åren efter bildandet, år 2009 deltog 30-talet olika arenor och programmet innehöll över 130 programpunkter som innehöll musik, dans, teater, samtal, debatter, film, utställningar, fester med mer. Festivalen hade också ett internationellt block med filmvisningar och paneldiskussioner.
2010: Första paraden
Regnbågspromenaden, idag kallad Pride Parade, anordnades första gången. Tusentals människor deltog i tåget som gick från Göteborgsoperan till Götaplatsen. Året därpå, 2011, bytte festivalen namn till HBTQ-festivalen för att vara mer inkluderande. Samma år hölls Regnbågsparken i Bältesapännarparken i centrala Göteborg, men då festivalen växte explosivt blev det snålt om utrymme, vilket ledde till att festivalen 2012 även använde delar av Trädgårdsföreningen som park.
2014: FLERA STOLTA TILLSKOTT
Under 2014 etablerades flera stora tillskott till festivalen. West Pride Ung, vilket är West Prides egna arrangemang för unga HBTQ-personer, anordnades för första gången och då på Frilagret. Det blev som en egen festival i festivalen och var mycket uppskattat. Också Queer Allsången, som nu är en klassiker i avslutandet av paraden, var med första gången 2014. Sist men inte minst skapades också Regnbågskvarteret, där festivalens seminarier, panelsamtal, debatter, teaterföreställningar med mer hålls.
2015: PUSH FOR PRIDE
West Prides tema för 2015 var Push for Pride, vilket bestod av en knappmaskin placerad i Nordstan som passerande fick trycka på för att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter. Alla tryckningar genererade en namninsamling som senare skickades till flera riksdags- och regeringspolitiker. Push for Pride som skapades i samarbete med Dragster Kommunikation nominerades till Svenskt Design Pris, för sin grafiska utformning.
2016: JUBILEUM & UTBILDNINGAR
Den tionde festivalen firades 2016 med pompa och ståt, samma år samarbetade också West Pride och Utbildningsradion (UR) för att utveckla West Prides skol- och utbildningsmaterial. Samarbetet ledde också fram till att flera dokumentärfilmer visades under festivalen.
2017: KAJ HEINO-PRISET
Kaj Heino-priset delades för första gången ut 2017, till minne av Kaj Heino, en tongivande aktivist inom flykting-, mänskliga rättighets- och antidiskrimineringsfrågor. Kaj var bland annat aktiv i West Pride sedan festivalen grundades och ledamot i Göteborgs Stads HBTQ-råd. Priset är en utmärkelse och ingen summa pengar, och ges till den/de som som verkat i Kaj Heinos anda, som aktivist inom flykting-, mänskliga rättighets- och/eller antidiskrimineringsfrågor.
2018: EURO PRIDE
Arbetet för att få vara värdstad för Euro Pride, den kringresande festivalen som ligger under organisationen EPOA, hade pågått i flera års tid och 2018 fick Göteborg och West Pride äran att vara värd åt evenemanget. Varje år tilldelas en europeisk pridefestival rättigheterna att använda titeln EuroPride, men 2018 var första gången Euro Pride hölls i två städer under samma år, då även Stockholm och Stockholm Pride var värd för EuroPride 2018. Festivalen i Göteborg hölls samtidigt som Kulturkalaset och artister som framträdde var bland annat ikonen Boy George och Culture Club, Silvana Imam och Robert Fux. Antalet paraddeltagare uppgick till hela 25 000 och över 50 000 åskådare, ett fantastiskt rekord.
2019: HOMOFOBITERAPI
Innan festivalen 2019 släppte West Pride Homofobiterapi, en självhjälpsterapi i kognitiv beteendeterapi som är en erkänd metod inom psykologin. Homofobiterapi är tänkt för att motverka trans-, bi- och homofobi. Terapin är framtagen tillsammans med en psykolog, har åtta delar och finns att lyssna på på Spotify.
2020: Inget blev som planerat
År 2020 präglades av Coronapandemin och hela världen fick ställa om. Precis som många andra inom framför allt kulturbranschen, fick även West Pride ställa in sitt festivalgenomförande för att anpassa sig till restriktioner från regeringen och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Detta är första gången West Pride behövt ställa in festivalen, ett år som hade väldigt goda förutsättningar att bli en av de bästa genomförandena hittills. Istället fokuserade West Pride på utbildningar på både skolor och andra organisationer och verksamheter.
2020: Global Pride
Idén om Global Pride föddes när de flesta Pridefestivaler världen över tvingades ställa in på grund av coronapandemin. Resultatet blev en en livestreamad 27 timmar lång Pridefestival som pågick över alla tidzoner med start 27 juni. West Pride såg det som en självklarhet att medverka. Global Pride arrangerades av InterPride, European Pride Organisers Association (EPOA) och andra Pridenätverk utsprida över hela världen.
På inbjudan av West Pride avslutningstalade dåvarande Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhage som är en av få ministrar i Europas som identifierar sig som HBTQI och hon kämpar hårt för HBTQI-frågor. West Pride bidrog även genom en inspelad livesession med Dotter som kom tvåa i Melodifestivalen med låten Bulletproof.
2020: Stor undersökning av HBTQI-personers livssituation
Tillsammans med undersökningsföretaget Insight Distillery genomförde West Pride en undersökning om HBTQI-personers upplevda livssituation. Den aktuella undersökningen visar att HBTQI-personer i dagens Sverige känner sig otrygga. 28 % undviker att vistas på vissa platser och i vissa miljöer av rädsla för att bli utsatta för diskriminering eller våld. Drygt 70 % av HBTQI-personer i Sverige får höra nedsättande kommentarer, oftast på stanoch krogen men det sker också flitigt på arbetsplatser och i skolan.
2021: West Pride genomförs när restriktionerna släpper
Efter ett trassligt år där festivalen flyttades fram till slutet av september och läget fortfarande inte såg stabilt ut bara dagar innan festivalveckan, lyckades West Pride genomföra en festival med Pride parade genom ett regnigt Göteborg, fantastiska programpunkter i Pride House och ett smäckat scenprogram i Pride Park som dessutom var inomhus i Eriksbergshallen. Delar av programmet i Pride House och hela scenprogrammet från Pride Park streamades och nådde även en digital publik, både lokalt som globalt.
2022: Vi håller huvudet högt och siktar framåt
West Pride fortsätter arbetet med att utbilda och upplysa om HBTQI-frågor. I år är festivalen tillbaka i juni och West Pride arrangeras 13–19 juni. Hoppas vi ses där!