VÅR HISTORIA

FrÅN HBT-gbg till homofobiterapi

2007

FÖrsta Festivalen i Göteborg: HBT-GBG

Festivalen grundas 2007 av fem arenor: Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska och Världskulturmuseet. Vid grundandet gavs festivalen namnet HBT-GBG.

2009

Festivalen växer

HBT-GBG kom att växa mycket under de närmaste åren efter bildandet, år 2009 deltog 30-talet olika arenor och programmet innehöll över 130 programpunkter som innehöll musik, dans, teater, samtal, debatter, film, utställningar, fester med mer. Festivalen hade också ett internationellt block med filmvisningar och paneldiskussioner.

2010

Första paraden

Regnbågspromenaden, idag kallad Pride Parade, anordnades första gången. Tusentals människor deltog i tåget som gick från Göteborgsoperan till Götaplatsen. Året därpå, 2011, bytte festivalen namn till HBTQ-festivalen för att vara mer inkluderande. Samma år hölls Regnbågsparken i Bältesspännarparken i centrala Göteborg, men då festivalen växte explosivt blev det snålt om utrymme, vilket ledde till att festivalen 2012 även använde delar av Trädgårdsföreningen som park.

2014

FLERA STOLTA TILLSKOTT

Under 2014 etablerades flera stora tillskott till festivalen. West Pride Ung, vilket är West Prides egna arrangemang för unga HBTQ-personer, anordnades för första gången och då på Frilagret. Det blev som en egen festival i festivalen och var mycket uppskattat. Också Queer Allsången, som nu är en klassiker i avslutandet av paraden, var med första gången 2014. Sist men inte minst skapades också Regnbågskvarteret, där festivalens seminarier, panelsamtal, debatter, teaterföreställningar med mer hålls.

2015

PUSH FOR PRIDE

West Prides tema för 2015 var Push for Pride, vilket bestod av en knappmaskin placerad i Nordstan som passerande fick trycka på för att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter. Alla tryckningar genererade en namninsamling som senare skickades till flera riksdags- och regeringspolitiker. Push for Pride som skapades i samarbete med Dragster Kommunikation nominerades till Svenskt Design Pris, för sin grafiska utformning.

2016

JUBILEUM & UTBILDNINGAR

Den tionde festivalen firades 2016 med pompa och ståt, samma år samarbetade också West Pride och UR för att utveckla West Prides skol- och utbildningsmaterial. Samarbetet ledde också fram till att flera dokumentärfilmer visades under festivalen.

2017

KAJ HEINO-PRISET

Kaj Heino-priset delades för första gången ut 2017, till minne av Kaj Heino, en tongivande aktivist inom flykting-, mänskliga rättighets- och antidiskrimineringsfrågor. Kaj var bland annat aktiv i West Pride sedan festivalen grundades och ledamot i Göteborgs Stads HBTQ-råd. Priset är en utmärkelse och ingen summa pengar, och ges till den/de som som verkat i Kaj Heinos anda, som aktivist inom flykting-, mänskliga rättighets- och/eller antidiskrimineringsfrågor.

2018

EURO PRIDE

Arbetet för att få vara värdstad för Euro Pride, den kringresande festivalen som ligger under organisationen EPOA, hade pågått i flera års tid och 2018 fick Göteborg och West Pride äran att vara värd åt evenemanget. Varje år tilldelas en europeisk pridefestival rättigheterna att använda titeln EuroPride, men 2018 var första gången Euro Pride hölls i två städer under samma år, då även Stockholm och Stockholm Pride var värd för EuroPride 2018. Festivalen i Göteborg hölls samtidigt som Kulturkalaset och artister som framträdde var bland annat ikonen Boy George och Culture Club, Silvana Imam och Robert Fux. Antalet paraddeltagare uppgick till hela 25 000 och över 50 000 åskådare, ett fantastiskt rekord.

2019

HOMOFOBITERAPI

Innan festivalen 2019 släppte West Pride Homofobiterapi, en självhjälpsterapi i kognitiv beteendeterapi som är en erkänd metod inom psykologin. Homofobiterapi är tänktÅr för att motverka trans-, bi- och homofobi. Terapin är framtagen tillsammans med en psykolog, har åtta delar och finns att lyssna på på Spotify.

2020

Inget blev som planerat

År 2020 präglades av Coronapandemin och hela världen fick ställa om. Precis som många andra inom framför allt kulturbranschen, fick även West Pride ställa in sitt festivalgenomförande för att anpassa sig till restriktioner från regeringen och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. 

Detta är första gången West Pride behövt ställa in festivalen, ett år som hade väldigt goda förutsättningar att bli en av de bästa genomförandena hittills. Istället fokuserade West Pride på utbildningar på både skolor och andra organisationer och verksamheter.