Festivalen

När är nästa festival?

Nästa festival hålls 27 september–3 oktober 2021 

NÄR OCH VAR GÅR PRIDE PARADE?

Rutten för Pride Parade 2021 är ännu inte bestämd. Tidigare år har Pride Parade, bland annat, startat vid Götaplatsen, gått nerför Avenyn, rundat delar av Brunnsparken och avslutats i Pride Park (Bältesspännarparken).

Var ligger Pride Park?

Pride Park kommer i år vara i Eriksbergshallen och är öppen 2–3 oktober.

Anmäl programpunkt HÄR.

Var ligger Pride House?

Pride House består av ett antal institutioner, främst kring Götaplatsen. Tidigare år har Pride House huserat i Stadsbiblioteket, Riksarkivet, Konstmuseet, Högskolan för scen och musik (Artisten) och Världskulturmuseet. Närmsta hållplatser för de fyra förstnämnda institutionerna är Götaplatsen (buss) och Valand (spårvagn och buss). Världskulturmuseet ligger vid Korsvägen, som också är närmsta hållplats.

Anmäl programpunkt HÄR.

Hur jobbar West Pride med tillgänglighet?

West Pride är gratis och öppen för alla besökare. Pride House lokaler är tillgängliga för rullstol, permobil, har stortoalett och hörslinga. Vi har en ledsagarpool om du behöver assistans eller någon som följer med dig på en programpunkt. Behöver du det kan du höra av dig till tillganglighet@westpride.se

Flera av våra programpunkter syntolkas och teckenspråktolkas, de är märkta med motsvarande symbol i programmet och går att filtrera därefter på webben.

Vem bestämmer placerignen i Pride Park?

Alla organisationer får i sin anmälan själva önska var de vill stå – nära scenen eller en bit bort. West Pride arbetar sedan för att till så hög grad som möjligt tillgodose utställarnas önskemål.

Volontär

Vad krävs för att bli volontär på West Pride?

För att bli volontär på West Pride krävs att en är över 15 år (under 18 år krävs vårdnadsgivares underskrift) och att en ställer sig bakom West Prides värderingar.

Du behöver även gå utbildning innan, se nedan.

Anmälningsformuläret för att bli volontär hittar du HÄR.

Du ska begära ut Registerutdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg. PM44214. Utdraget får vara max ett år gammalt och ska ha lämnats in till oss före ditt första arbetspass. OBS! det är två veckors handläggningstid hos polisen på utdragen, så beställ det i god tid.

Hur mycket behöver jag jobba?

Många vill jobba så mycket som möjligt och det går jättebra!

Du behöver jobba minst 18 timmar ELLER under hela paraden (heldag) för att få de presenter och överraskningar vi ger våra volontärer.

När är utbildningsdagarna för volontärer?

Utbildningsdagarna hålls 2 och 9 september (halvdagar) och 5 september (heldag). Du behöver antingen gå på de två halvdagarna eller på heldagen för att kunna jobba som volontär.

Får jag jobba tillsammans med en vän?

Om du i god tid hör av dig till volontar@westpride.se går det oftast att lösa. Du kan också skriva att du önskar jobba med en vän i volontärsanmälan och ange vännens namn.

Utställare Arrangör

När öppnar utställaranmälan?

Utställaranmälan öppnar 27 maj och stänger 16 augusti.

Hur mycket kostar det att ställa ut

Priserna för 2021 är inte satta, 

Förra årets priser (som indikation):

Liten enskild förening
3×3 meter – 8 800 SEK
3×6 meter – 11 600 SEK
5×5 meter – 20 000 SEK

Mellan/stor förening/organisation (riksnivå) eller kommersiell verksamhet
3×3 meter – 15 800 SEK
6×3 meter – 33 600 SEK
5×5 meter – 44 000 SEK
5×10 meter – 79 000 SEK

Ni kan önska tältstorlek men eftersom det finns ett begränsat antal tält i olika storlekar följer vi principen om ”först till kvarn”.

Finns det el i tältet?

Det finns el för enklare bruk, exempelvis för att ladda en enstaka telefon och dator, samt en extra lampa.

All övrig el som ni behöver (kaffemaskiner, stora skärmar, ljudutrustning etcetera) måste ni anmäla i förväg och kostnaden för denna faktureras er. Om vi inte vet i förväg hur mycket el ni tänker förbruka kan det lätt bli strömavbrott i hela parken.

Finns det ordningsvakter i Pride Park?

Ja, både dag och natt. West Pride har även säkerhetsvolontärer och parkvärdar på plats under öppettiderna. Ni kan vända er till samtliga vid behov. West Pride ansvarar inte för värdesaker och vi rekommenderar därför att ni inte lämnar värdesaker obevakade i tälten.

Utgår arvode för min programpunkt?

West Pride kan tyvärr inte erbjuda arvode för programpunktsarrangörer/medverkande i programpunkter.

general

Vad är west pride?

West Pride är en ideell, icke vinst-drivande förening som arbetar för mänskliga rättigheter, där verksamheten kan bedrivas tack vare bidragsgivare, partners och sponsorer.

Vår vision är en jämlik och inkluderande värld fri från fördomar och diskriminering. West Pride är en konst- och kulturfestival som skapar trygga mötesplatser för HBTQI-personer och lyfter upp normkritik och HBTQI-personers livssituation. Festivalen riktar sig i första hand till HBTQI-personer i Göteborg och Västra Götaland, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt.

Hur finansieras West pride

West Pride ät inte ett kommunalt bolag utan finansieras helt genom bidrag, samarbetspartner och sponsorer. 

Vad gör West Pride när de inte arrangerar festival?

Förutom att arrangera en årlig festival, arbetar West Pride året runt med att utbilda företag och organisationer inom mångfald och HBTQI-frågor. West Pride utbildar också skolpersonal och elever gratis från förskola till och med gymnasiet, inom hela Västra Götaland. 

Hur blir jag medlem?

Att bli stolt medlem är enkelt. Du behöver endast:

1. Betala in medlemsavgiften genom att swisha till 123 900 68 26eller betala till bankgiro 900-68 26.  

2. Skicka sedan e-mail till info@westpride.se med ditt namn, adress och telefonnummer. 

Privatperson: 50 KR
Organisation: 300 KR
Stödmedlem: 1000 KR

Tillsammans kan vi förändra världen!

Hur arbetar West Pride mot Pinkwashing*?

West Pride är medvetna om problematiken med Pinkwashing och har därför sedan 2009 aktivt motverkat detta genom att ställa särskilda krav på samarbetspartner, programarrangörer och sponsorer. Vårt arbete mot Pinkwashing syftar till att öka kunskapen om fenomenet och samtidigt förhindra att West Pride blir en plattform där aktörer som inte genuint delar våra värderingar och vår värdegrund visar upp sig. Vi arbetar mot Pinkwashing på flera olika sätt:

 

  • Våra partner måste dela våra grundläggande värderingar och vi utbildar dem i HBTQ-kunskap, normkritik och mångfald genom våra HBTQ-utbildningar. West Pride åtar sig rätten att avsluta partnerskap om det framkommer att en befintlig partner, eller en potentiell partner, inte delar våra värderingar.
  • Vi utbildar också företag och verksamheter som inte är partner till West Pride, vilket ökar kunskapen om Pinkwashing och förklarar problematiken kring fenomenet. 
  • West Pride har strikta regler för vilka som får delta och synas med logotyp i Pride Parade, som är en manifestation för mänskliga rättigheter och West Prides största programpunkt. Detta för att motverka  att aktörer utnyttjar Pride Parade som en plattform för Pinkwashing. Huvudsakligen är alla individer som delar våra värderingar välkomna att delta, men kommersiella företag som inte är partner till West Pride får inte delta med eget ekipage med logotyp. De personer som från detta företag vill gå i paraden är självklart välkomna att göra det som privatpersoner.
  • Alla som arbetar för föreningen West Pride är bundna till att följa föreningens uppförandekod, vilken finns att läsa här.

 

*Pinkwashing har flera betydelser. Bland annat används det för att beskriva aktörer som utger sig för att vara HBTQI-vänliga men i själva verket motarbetar rörelsen och HBTQI-personers rättigheter. Pinkwashing är också en term som används för företag som vill åt kommersiella vinster och få image genom att utåt sett framstå som HBTQI-vänliga (ex genom att använda regnbågsfärgade produkter) men som i själva verket inte arbetar för HBTQI-personers rättigheter på något sätt.

Inte fått svar på dina frågor?

Varmt välkommen att höra av dig till oss så försöker vi att hjälpa dig.