Foto: Victoria Svensson

Pepp och kärlek i Prideparaden!

Publicerad lör 15 juni 2019

Dans, musik, gemenskap och kärlek. Alldeles strax startar den årliga Prideparaden. På Götaplatsen pågår förberedelserna för fullt och längs stadens gator börjar publiken samla sig.

– För mig betyder Pride gemenskap, kärlek och respekt säger Frida som ska gå i årets parad.

Frida är tillsammans med sin syster och sina barn på plats för att delta i festivalens största och viktigaste händelse. Klockan 16.00 avgår paraden som är en öppen manifestation för hbtq-personers rättigheter.

– Paraden är viktig för min egen skull på grund av att jag tillhör en minoritet. Det är också viktigt för att jag vill visa barnen att vi stöttar en bra sak, säger Frida Lindberg.

För många är paraden ett tillfälle att få känna gemenskap med andra HBTQ-personer. I år är 78 ekipage anmälda till årets parad. Emilia Vepsäläinen Ponkala ska se paraden i år och berättar om sina känslor kring att paraden snart går av stapeln. – Det är viktigt att få vara sig själv, när man inte alltid får vara det under resten av året på samma sätt. Det är viktigt att få träffa andra queers och vara del av en gemenskap, säger Emilia Vepsäläinen Ponkala.

Paraden går från Götaplatsen, via Avenyn och avslutas i Bältespännarparken med allsång och tre musikakter. För den som vill fortsätta att njuta av Pride så är Prideparken öppen hela kvällen och runt om i stan finns ett flertal olika evenemang och fester.

– Efter paraden ska jag hem och sova, sen ska jag festa på wish you were queer, säger Emilia.

Text: Zelma Lundeström