Foto: Anna Hulth

12 – 16 JUNI 2019 GÖTEBORG

Göteborgarna tycker west pride gör skillnad riktigt.

Bokmässan och West Pride återupprepar förra årets succé startar en ny bookhunt med fokus Tema Jämställdhet

Bög i folkhemmet

Hur var det att som ung kille börja leva homoliv i Göteborg under tiden för Stonewallrevolten? Det berättade Arne Nilsson om utifrån sin självbiografi ”Bög i folkhemmet” under West Prides temadag på Världskulturmuseet.

När Arne Nilsson växte upp möttes han inte av några positiva bilder av homosexualitet. Att vara homosexuell var något som hans jämnåriga anklagade honom för att vara.

– Det fanns ingenstans där jag kunde söka tröst och stöd, säger Arne Nilsson.

Under hans uppväxt fanns mycket tydliga gränser mellan kvinnlig och manligt. Arne Nilsson hade många tjejkompisar, lekte med dockskåp och hoppade hage. Något som inte var särskilt uppskattat.

– Jag överskred de här förväntningarna på hur en kille skulle vara, säger Arne Nilsson.

Allt eftersom han blev äldre hittade han ett sammanhang i Göteborg där han mötte andra homosexuella killar. I Bältesspännarparken hängde de ofta. På den platsen träffade Arne Nilsson män, under vad han kallar, hastiga möten vilket innebar att de hade sex med varandra, ofta inne på pissoarer.

– Jag gick fort därifrån, fylld av skam och äckel men också njutning, säger Arne Nilsson. En dag mötte Arne Nilsson en man i en folkabuss. Mannen ville inte åka iväg med honom. Han ville inleda en relation och så kom det att bli. Denna relation kom att bli något helt nytt i Arne Nilssons värld.

– Jag hade aldrig hört talas om att killar kunde ha ett förhållande, säger Arne Nilsson.

Under föreläsningen visar Arne Nilsson en karta på olika platser i Göteborg där dåtidens homoliv ägde rum. Han beskriver det som ett tyst liv. I Göteborg fanns det inget utbud av gaybarer att tala om på den tiden.

Läs mer...

Foto: Tracie Lau Berggren

Senaste Nyheterna

Kvinnliga kärlekshistorier genom tiderna

Publicerat: tor 27 juni 2019

Under första vågens kvinnorörelse levde många kvinnor tillsammans i nära kärleksrelationer men det fanns skäl att vara tyst. På West Prides temadag på Världskulturmuseets temadag berättade professor Eva Borgström om kvinnliga kärleksrelationer från historien.

Pinkwashing or not?

Publicerat: tor 27 juni 2019

Folkfest eller politik? Det blev heta diskussioner i frågan om huruvida den politiska kärnan finns kvar i priderörelsen eller inte. På världskulturmuseets dag bjöd RFSL in till ett samtal om för- och nackdelarna med pinkwashing.

31 år efter Stonewall - Queer manifest

Publicerat: tor 27 juni 2019

Skådespelare ur REVET Scenkonst framförde en läsning av Queer Nations manifest på världskulturmuseets temadag. Manifestet skrevs år 1990, 31 år efter Stonewall-upproret.

Missa inget från West Pride

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev.