PRIDE PARADE 10 JUNI 2023

Pride Parade är West Prides största händelse. Det är både en färgsprakande fest och en öppen manifestation för HBTQI-personers rättigheter och för att synliggöra en normbrytande politisk kamp.


alLMÄN INFORMATION

Årets Pride parad kommer avgå från Gibraltarvallensamma plats som förra årets Pride parad samt Chalmers Kortegen. Ekipage samt ansvarig bör vara på plats avtalad tid för incheckning. Privatpersoner bör vara på plats en timme innan paraden avgår vid 13:00.   

 

ÅSKÅDARE

Vill du ta del av paraden utan att gå i den ser du den bäst längst Avenyn. Paradutrop sker vid Götaplatsen och vi rekommenderar i första hand att titta på paraden därifrån.   

 

SÅ här hittar du hit

Gående/med bil 
Gibraltargatan kommer vara avstängd för fordonstrafik mellan klockan 11.00 och 14.00. Har ni bil välj att ställa den på annat ställe och gå/ta kollektivtrafik till Gibraltarvallen då trafiken stängs av längs paradsträckan och på anslutande gator. Om du parkerar inom området kan du inte köra ut förrän paraden är genomförd. Parkerar gör du bäst i de större parkeringsanläggningarna i Gårda, Nordstan eller på Heden.

Kollektivtrafik  
Observera att Gibraltargatan kommer vara avstängd för fordonstrafik mellan 11.00 och 14.00. Det gäller även bussar. Närmaste hållplats är därför att ta spårvagn till Chalmers och gå därifrån. Se bild för väg. Vägen kommer vara utmarkerad på plats. För att se aktuella trafiktider samt aktuell trafikinformation gå in på västtrafik.se eller Västtrafik ”to go” appen.   

Fordon
Gäller endast anmälda organisationer/företag med anmälda fordon. Privatpersoner får ej ha fordon med sig i paraden! Enklast är att som ekipage komma till Gibraltarvallen är att ta Eklandagatan upp från Korsvägen och vid Gibraltarvallen svänga till vänster in på parkeringen avsedd för ekipage. Kommer en från andra hållet får en köra runt för att komma ”uppifrån” och kunna köra in i ekipagefållan.    

 

MuSIk 

Alla ekipage med musik, såväl livemusik som inspelad, skall upphöra så att paradutroparen kan presentera alla medverkande ekipage. För att detta skall kunna göras korrekt skall det vara tyst från konserthuset på Viktor Rydbergsgatan / Arkivgatan tills att Hotel Elite Park har passerats, därefter kan musiken flöda igen.

 

SÄKERHET OCH ÖVRIG INFORMATION

För att undvika olyckor så kommer här några riktlinjer att förhålla sig till för att uppsamlingen och paraden skall vara så säker som möjligt för alla deltagare som är med. 

Först och främst kommer de flesta stora ekipage så som lastbilar och liknande att stå längs med Gibraltargatan och inte på vallen enligt tidigare karta som bifogats för information. Om ni har ett sådant fordon kommer ni att få information om hur ni skall parkera när ni väl checkar in. Volontärer kommer att finnas på plats och vara behjälpliga i så stor mån som möjligt. 

 

VIKTIGT ATT KÄNNA TILL 

 • Har du frågor, kontakta alltid en volontär – dessa har orangea västar och är lätta att hitta. 
 • Det kan komma att bli väldigt varmt så se till att komma förberedd med vatten och dryck för att undvika värmeslag. 
 • Undvik att springa, detta gäller både uppe på Gibraltarvallen under uppsamling samt under paraden. 
 • Vi vet att det är en festlig stämning och vi skall självklart hålla den – men undvik överdrivna rop och skrik (detta då det lätt kan uppfattas annorlunda än bara positivt). 
 • Har du ett fordon parkerat på vallen skall dessa alltid ha handbroms på medan det står parkerat. 
 • Kommer du till paraden med barn, barnvagn, cykel, hund (eller annat djur) är det viktigt att du tar ansvar och håller dessa under uppsikt. 
 • Har du djur med dig är du även ansvarig att plocka upp efter dem. 
 • Hjulvakt är nödvändigt om ni har ett fordon. Ni skall se till att ha hjulvakter med erat ekipage – en för varje hjul. West Prides volontärer kommer att hjälpa till med detta i så lång utsträckning som det går. 
 • Det kommer finnas väktare och uniformerad personal på plats vid nödläge går det alltid att kontakta dem (prioritera alltid volontär för frågor). 
 • Första hjälpen kommer att finnas i infocenter/incheckningstältet. 
 • När paraden väl början går vi max 4 personer på samma rad (med 1 meter avstånd mellan varje person vid avgång).
 • Vid nödfall och akut skada/sjukdom

ÖVRIGA FRÅGOR & SVAR

VILKEN TID AVGÅR paraden?

Lördagen den 10 juni samlas vi från kl.12.00 vid Gibraltarvallen för att starta Pride Parade kl. 13:00.

VAR KOMMER paraden att GÅ?

Pride Parade 2023 avgår från Gibraltarvallen, samma startplats som Chalmerskortegen och förra årets Pride Parade. Vi fortsätter sedan gå längs Gibraltargatan, Viktor Rydbergsgatan, förbi Götaplatsen, in på Kungsportsavenyn, och avslutar i Pride Park, Bältespännarparken.

vaR SKER PARADUTROPEN? 

Det har blivit en tradition för West Pride att utse en paradutropare som presenterar paradens deltagare och ekipage. Så planerar du att delta i kampen för HBTQI-rättigheter genom att uppleva paraden utan att gå i den, är detta det bästa alternativet.

Från balkongen på Stadsbiblioteket presenterar paradutroparen vilka som går i paraden. Götaplatsen och den delen av Avenyn nedanför Stadsbibliotekets balkong är de bästa placeringarna för att som åskådare njuta och glädjas av årets Pride Parade.

Årets paradutropare är bl.a. Marcus Gustavsson, Regnbågsambassadör, tidigare ordförande för West Pride samt flitigt anlitad föreläsare och utbildare.

Vilka behöver anmäla sig?

Om du som privatperson vill gå själv eller i mindre grupp behöver du inte anmäla varken dig själv eller sällskapet, ni behöver bara vara på plats ungefär en timme innan paradstart. Har du/ni däremot ett fordon/ekipage behöver det anmälas.

Organisationer, föreningar etc. som vill ha ett eget ekipage eller gå under gemensam paroll i Pride Parade, med eller utan fordon behöver anmäla sig. Paradanmälan för 2023 är stängd för i år.

Kommersiella företag får ej gå med i Pride Parade med sin logotyp. Undantag är företag som är officiella partners till West Pride.  

Myndigheter som ställer ut i Pride Park eller är partners får delta i Pride Parade med logotyp, övriga kan ansöka om att göra det mot en kostnad. 

Besvaras inte dina frågor ovan? Tveka inte att kontakta oss på paraden@westpride.se