Transpersoner - Rättigheter till identiteter i Mexiko

18:15-19:15
Pride House
14 juni

Två aktivister från HBTQi+ Muxe-kollektivet berättar om sina erfarenheter

Inom den zapotekiska kulturen utgör Muxes ett tredje kön – biologiska män som inte lever inom parametrarna för konventionell maskulinitet. De är integrerade i det traditionella samhället där de fyller väsentliga funktioner inom hemmet, som till exempel städning, matlagning, barnpassning och vård av äldre. De ägnar sig också åt traditionellt hantverk, konst och handel och framför allt att upprätthålla lokala traditioner och ritualer.

Den katolska kyrkan i regionen accepterar muxes som en del av den lokala kulturen, i kontrast till mer ortodoxa och konservativa hållningar inom katolicismen i resten av Mexiko som förespråkar de heteronormativa värderingarna. Men muxes betraktar inte sig själva som homosexuella. De vägrar anpassa sin identitet efter etablerade hbtqi-begrepp även om de kan delta, och har deltagit, i hbtqi-demonstrationer och kampanjer.

Begreppet muxes nämns i krönikor från 1500-talet vilket kan tyda på att muxes varit en del av det ursprungliga samhället före den spanska erövringen. Att de lever som en del av samhället utan att bli trakasserade av omgivningen är ett ganska unikt fenomen bland både ursprungsfolken och mestiser, det vill säga blandningen mellan olika ursprungsfolk och européer som utgör majoriteten av befolkningen i Mexiko idag. Mexiko präglas fortfarande av machismo, ett aggressivt manlighetsideal som karakteriseras av överdriven maskulinitet, sexism och manschauvinism.

Läs om tillgänglighet

Arrangör: ABF Göteborg och Solidaridad med Ayotzinapa

Datum: 14 juni

Tid: 18:15-19:15

Plats: Pride House, Stadsbibliotek, Götaplatsen 3, 412 56

Scen: Hörsalen

Språk: Spanska översätts till svenska

Pris: Gratis