Hur uppfyller vi rätten till utbildning för HBTQI+elever?
Illustratör: Danny Eriksson
Hur skapar vi en trygg och inkluderande skolgång för HBTQI-elever?
Många HBTQI- personer utsätts för diskriminering, våld, trakasserier och exkludering. Skolan är den plats i samhället där unga är mest utsatta för dessa orättvisor.
En av vår tids de mest centrala utmaningarna är unga HBTQI-personers levnadsvillkor – inte minst kopplat till skola och utbildning. Skolan ska vara en trygg plats för lärande och utveckling, men för många unga HBTQI-personer ser verkligheten annorlunda ut.
I denna programpunkt bjuder Länsstyrelsen i Västra Götaland in till att tillsammans utforska skolgången för unga HBTQI-elever. Vi får höra unga röster berätta om situationen i skolan idag och vilka utmaningarna är.
MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har tagit fram en webbutbildning om normer, HBTQI och inkludering i skolan för dig som arbetar inom skolan och vill skapa en inkluderande och trygg skolmiljö.
Vi får dessutom ta del av metodstöd och goda exempel på hur skolan kan bli en trygg och inkluderande plats för HBTQI-elever.
Målgrupp för seminariet är rektorer, lärare, elever, övrig skolpersonal samt förvaltningar, politiker och privata aktörer inom skolväsende. Även en intresserad allmänhet är varmt välkommen.
Program
Inledande ord från Landshövding Sten Tolgfors
Ungas röster och syn på skolan
Hur ser ungas situation ut i skolan idag och hur har det utvecklats över tid?
RFSL Ungdom
Stöd för lärare, rektorer och skolpersonal
Många hbtqi- personer utsätts för diskriminering, våld, trakasserier och exkludering. Skolan är den plats i samhället där unga är mest utsatta för dessa orättvisor. MUCF har tagit fram en webbutbildning om normer, hbtqi och inkludering i skolan för dig som arbetar inom skolan och vill skapa en inkluderande och trygg skolmiljö
Suzana Mocevic, Utvecklingsledare MUCF
För varandra tillsammans- Frejaskolan genomför HBTQI-diplomering
Hur har Frejaskolan tagit ett grepp om HBTQI-frågan?
Lena Gustafsson, rektor och Annika Borg, kurator, Frejaskolan
Avslutande panelsamtal
Avslutande samtal med talarna och frågor från publiken.
Ålder: Alla är välkomna
Arrangör: Länsstyrelsen Västra Götaland
Datum: 10 juni
Tid: 13:00-14:00
Plats: Stadsbiblioteket Göteborg, Götaplatsen 3, 412 56
Scen: Hörsalen
Språk: Svenska
Pris: Gratis