Festivalen 7-11 juni

West Pride 7-11 juni 2017 - Snart är det dags!

Göteborgs färggladaste festival med över 500 regnbågsflaggor runt om i stan, omkring 250 programpunkter, över 200 volontärer och tusentals besökare. Till West Pride är alla välkomna och nästan allt har fri entré. Här har vi samlat den viktigaste informationen som rör festivalen.

Hittar du inte vad du söker så är du välkommen att besöka Infocentrum i Nordstan (29 maj–10 juni) eller i Regnbågsparken (7–11 juni).

Vi ses!

 

Hitta till oss

Det ska vara lätt att hitta till festivalen. Vi håller till i centrala Göteborg med fokus på området runt Götaplatsen och Bältesspännarparken.

Kollektivtrafik
Reseplaneraren på Västtrafiks hemsida leder dig rätt. Viktiga hållplatser är Kungsportsplatsen (Regnbågsparken), Götaplatsen (Regnbågskvarteret).

Cykla och gå
Det mesta på festivalen finns inom gång- och cykelavstånd. 

Bil
Parkeringsmöjligheterna vid Regnbågsparken och Regnbågskvarteret är mycket begränsade. Möjlighet finns att släppa av och hämta upp vid båda ställena. Om du ska till festivalen med taxi eller färdtjänst hänvisar vi för Regnbågsparken att släppas vid Stora Teaterns parkering, och vid Regnbågskvarteret vid Götaplatsen eller Artistens parkering.

Infocentrum

På Infocentrum i Nordstan och i Regnbågsparken vid Götaplatsen kan du få information om programmet och allt annat som rör festivalen. Kom förbi och prata med oss och hämta ett gratis festivalarmband.

Öppet i Nordstan 29 maj –10 juni
Måndag–Fredag: 12.00–20.00
Lördag och söndag: 12.00–20.00

Öppet i Regnbågsparken 7–11 juni
Exakta tider kommer inom kort!

Regnbågsparken

Precis som i fjol bygger vi om Bältesspännarparken vid Avenyn mitt i Göteborg till festivalens centrum, Regnbågsparken. I Regnbågsparken lägger vi fokus på att skapa en plats för häng, upplevelser, överraskningar, glada skratt och nya möten. Extra fokus lägger vi på barn- och regnbågsfamiljer samt äldre.

Regnbågsparken öppnar klockan 16.00 den 7 juni och är öppen fram till och med den 11 juni. Nytt för i år är att paraden flyttats till lördagen, vilket innebär att parken även kommer vara öppen på söndagen.

Öppettider för Regnbågsparken:

Onsdag 7 juni: 16.00-00.00 (Tält öppna 16.00-21.00, tillträde till tält 09.00)

Torsdag 8 juni: 12.00-00.00 (Tält öppna 12.00-21.00)

Fredag 9 juni: 12.00-00.00 (Tält öppna 12.00-21.00)

Lördag 10 juni: 12.00-00.00 (Tält öppna 12.00-21.00) OBS! Paraddag

Söndag 11 juni: 12.00-22.00 (Tält öppna 12.00-18.00)

Äta och dricka: På reastaurangområdet serverar Valand mat och dryck under Regnbågsparkens öppettider.

 

West Pride Ung

Under West Pride Ung samlas de aktiviteter och programpunkter som är till för unga hbtq-personer eller för den som är nyfiken på hbtq. I Regnbågsparken skapas ett tält för West Pride Ung där en kan träffa nya människor och delta i olika aktiviteter. Det kommer även finnas aktiviteter i både Regnbågskvarteret och runtom i stan.

Håll även utkik efter West Pride Ung i programmet som du hittar på www.westpride.se/program och i det tryckta programmet som en hämtar i Infocentrum i Nordstan.

 

Regnbågskvarteret

Götaplatsen är festivalens andra centrum. De flesta seminarier, debatter, filmvisningar, föreläsningar och andra punkter kommer att äga rum på Artisten (Högskolan för Scen och Musik), Stadsbiblioteket, Världskulturmuseet, Konserthuset, Riksarkivet och biograf Göta. Dessutom arrangeras programpunkter på ett 40-tal olika platser utanför Regnbågskvarteret.​

 

Invigningsdagen

Första festivaldagen den 7 juni är det mycket som händer, bland annat den årliga Flaggcermonin på Gustav Adolfs Torg av Göteborg Stad och därefter invigs Regnbågsparken med uppträdanden, tal och andra festligheter.

Se mer på westpride.se/program.

 

Regnbågsparaden

Regnbågsparaden byter dag! I år kommer paraden äga rum på lördagen den 10 juni som en del av förberedelserna inför EuroPride 2018. Det är både en färgsprakande fest, en öppen manifestation och en normbrytande politisk kamp. Genom att gå med i paraden fortsätter vi att verka för ett inkluderande samhälle. Tillsammans skapar vi en öppen stad.

Tider:

14.00: Samling vid GöteborgsOperan
​15.00: Avgång från GöteborgsOperan
17.30: Paradavslutning med Queer allsång i Regnbågsparken

Årets paradväg:

GöteborgsOperan – Östra Hamngatan – Kungsportsavenyen – Götaplatsen.

 

Ändringar i festivalprogrammet

Ibland kan en programpunkt flyttas, ställas in – eller rent av läggas till. Ändringar i programmet publiceras här på webbsidan, och du kan alltid få information i Infocentrum i Nordstan.

 

Festivalarmbandet

Hämta årets festivalarmband gratis i Infocentrum i Nordstan eller i Regnbågsparken. Bandet visar att du stödjer festivalen och ger dig rabatt till en rad butiker runt om i stan. Armbandet ger också lägre eller gratis entré på ett flertal programpunkter! 

 

 

Tillgänglighet

West Pride arbetar utifrån principen att allt ska vara utan kostnad och tillgängligt för alla – därför är det fri entré till nästan alla programpunkter. Inga biljetter eller förbokningar behövs (om inget annat anges). Det enda du behöver göra är att ta med din nyfikenhet och komma hit. Först till kvarn gäller, så vi rekommenderar därför att du kommer i god tid.

West Pride är en festival för alla. Vi har även i år satsat extra på tillgänglighetsfrågor genom att tillsätta en platschef för området. Vi uppmuntrar alla programarrangörer att anlita teckenspråks- och syntolkar.

Mer information om hur du tar del av våra tillgänglighetssatsningar under årets festival hittar du här.

Psst: Tycker du att programmet är svårnavigerat med skärmläsare? Här kommer tips från Synskadades Riksförbund.

 

Fakta om West Pride

West Pride West Pride är Göteborgs färgstarkaste festival – en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst- och kultur. 2016 hade festivalen 260 programpunkter och 127 000 besök. West Pride har fri entré och alla är välkomna.

Vårt syfte med West Pride är att synliggöra en mångfald av uttryck genom att samordna och arrangera konst och kultur. West Pride skapar också mötesplatser och arenor för kunskapsfördjupning, samtal och reflektion. Vi uppmuntrar till ett öppet och tolerant samhällsklimat i Göteborg och Västra Götalandsregionen som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. West Pride har ett brett utbud av bland annat musik, sång, dans, teater, film och utställningar.

West Pride når de flesta kulturskapare i Göteborg och Västsverige och ger plats och möjlighet för dessa att medverka. Förutom ett spännande konstnärligt program presenteras heta och aktuella debatter, seminarier och samtal. Flertalet av programpunkterna äger rum på olika kulturinstitutioner som exempelvis museer och teatrar. 

Festivalen riktar sig i första hand till hbtq-personer och deras vänner i Göteborg och Västra Götalandsregionen, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt.

West Pride grundades 2007 (då under namnet HBT-GBG) av Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Stora Teatern (f.d. Pusterviksteatern), Röhsska museet och Världskulturmuseet. 

Läs mer om oss på: www.westpride.se/om

Undrar du något?

Vad händer i Regnbågsparken? Vilken vagn tar jag bäst till Frilagret? Ingen fråga är för stor eller för konstig att ställa till våra volontärer. De finns överallt under festivalen för att ge dig svar och service. Vill du kontakta oss via telefon eller mejl hittar du oss här: www.westpride.se/kontakt

Har du åsikter om programmet eller festivalen i stort? Hör gärna av dig till info@westpride.se. Vi är glada för all feedback!