Teater Newcomers

Fredagens sista punkt i Hörsalen på Stadsbiblioteket är Teater Newcomers.

- Det är ett sätt att lära sig svenska på ett kreativt sätt, för nyanlända mitt i asylprocessen, berättar projektledaren Adam Alian, och fortsätter: 
- Vi lär oss av varandra och varandras erfarenheter.

Teater Newcomers, som är en del av Newcomers inom RFSL, utgörs av både personer med tidigare teatererfarenheter och personer utan tidigare erfarenheter.

Eftersom processen att söka asyl är komplicerad och i flera fall innebär att personer flyttas från en ort till en annan, är två av sju deltagare från teatergruppen med på scen under fredagskvällen: Ziko, från Jordanien, som har varit i Sverige i 1,6 år. Och Karam, från Jordanien, som har varit i Sverige i 3 år. 
- Det är så mycket för mig, det hjälper mig så mycket att träna svenska och uttal, berättar Ziko.

Gruppen arbetar just nu med en föreställning som gestaltar asylprocessen, och publiken bjuds på en del av scenerna. Det är brutalt, ärligt och berörande. Inte minst för att scenen som spelas upp gestaltar en person som under verbala hot tvingas visa ID och följa med till stationen när hen säger ifrån, och sedan utsätts för fysiska hot när hen inte vill skriva på en bunt papper inne på stationen. Men också för att Ziko och Karam spelar upp scenen så bra.

- En väljer inte att fly sitt hemland för att det är kul, det finns en anledning. Det finns ingen lag i Jordanien om hbtq och därför får många avslag i sina asylprocesser eftersom myndigheterna går efter de lagar som finns. Trots det är finns många fina människor i Sverige och RFSL har varit ett stort stöd i processen, berättar Karam.

Text: Sun Nordberg
Foto: Jacob Berging