Frågor och svar om EuroPride 2018

English

Vad är EuroPride?

EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang, där en Pridefestival i Europa får rätten att använda titeln EuroPride. EuroPride är ett internationellt arrangemang som lockar besökare från hela Europa.

När är EuroPride 2018?

EuroPride 2018 Stockholm Göteborg äger rum 27 juli – 19 augusti 2018. Festivalen startar i Stockholm 27:e juli och pågår fram till den 5:e augusti. Efter det flyttas hela festivalen till Göteborg där den pågår från 14:e augusti till 19:e augusti. EuroPride Parade kommer att äga rum i Göteborg.

Varför vill West Pride och Stockholm Pride anordna EuroPride?

Under EuroPride 2018 anordnas arrangemanget gemensamt mellan de två festivalerna Stockholm Pride och West Pride. Genom ett gemensamt värdskap för EuroPride vill de två festivalerna utmana EuroPride-konceptet och skapa en glädjefest som sträcker sig över tre veckor. Målet är också att binda ihop Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

Vad är eventets slogan?

”Two cities, one country - for a united Europe, open to the world”

Vad bidrar EuroPride till?

Genom att vara värd för EuroPride uppstår ett större intresse kring hbtq-rättigheter i värdlandet. Många internationella journalister bidrar till att granska hur rättigheterna ser ut i landet som är värd. Det kan i sin tur skapa forum för politisk påverkan. I år sammanfaller denna utökade journalistiska bevakning med att det är valår, vilket kan sätta tonen för en ökad diskussion som sätter hbtq-personers rättigheter i större politiskt ljus.

Varför är festivalen i augusti i stället för i juni nästa år?

Festivalen kommer att arrangeras i samband med Göteborgs kulturkalas, som också kommer att kläs i regnbågsfärger. Genom att EuroPride i Göteborg sammanfaller med Göteborgs kulturkalas ges möjligheten att göra festivalen större och för fler personer. 

När är EuroPride paraden?

  • EuroPride paraden i Stockholm är lördagen 4e augusti. 
  • Europride paraden i Göteborg med den officiella avslutningen är lördag 18e augusti.

Hur länge har EuroPride funnits?

1992 anordnades första EuroPride i London.

Hur uppkom EuroPride?

Det organiserades många olika pridefestivaler i världen, som var inspirerade av Stonewall. I samband med att priderörelsen växte startades samlingsorganisationen EPOA (European Pride Organisers Assosiation) för internationell solidaritet. EPOA startade ett större arrangemang som skulle lyfta hbtq-frågor internationellt. Detta är EuroPride.

Vilka får komma på EuroPride?

Alla som står upp för- eller har behov av hbtq-rättigheter.

Vad är skillnaden mellan EuroPride och West Pride?

Festivalen blir större och får ett mer internationellt fokus. Göteborg kommer under veckan att ha många internationella gäster på besök.

Vad är speciellt med EuroPride 2018?

För första gången i EuroPrides historia anordnas festivalen av två värdstäder. Stockholm Pride och West Pride vill utmana EuroPride-konceptet och bidra till att skapa gränsöverskridande samarbeten som gynnar hbtq-personer i stort.