“Coming Out” med Julia Alfrida utsedd till West Prides officiella Pridelåt 2022

Julia Alfrida framträder med låten Coming Out under West Pride i Eriksbergshallen, Göteborg både den 17 och 18 juni. Låten har premiär på Spotify och Apple Music fredagen den 27 maj.

Tidigare i våras utlyste West Pride en låttävling för att utse festivalens officiella Pridelåt för 2022, den första någonsin sedan festivalen startade 2007. Efter att juryn, bestående av Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, artisten och låtskrivaren Fredrik Kempe som har flera melodifestivalsvinster bakom sig och Anders Olsson, producent för West Prides scenprogram, lyssnat igenom alla inskickade bidrag står det nu klart att det är Coming Out med Julia Alfrida som utsetts som vinnare.

– Coming Out är en sann ”coming out-anthem” som sammanfattar allt det som West Pride står för på tre minuter, säger Anders Olsson.

  Med Coming Out lägger Julia Alfrida verkligen ribban för hur en officiell pridelåt ska låta 2022. Låten har ett modernt sound och en personlig stil, säger Fredrik Kempe. 

Julia Alfrida har medverkat i både P4 Nästa och i Melodifestivalen och är en av de just nu starkast lysande HBTQI-artisterna i Sverige.

– Julia Alfrida imponerade verkligen i Melodifestivalen 2021 och visade att hon är en artist att hålla koll på och att räkna med i framtiden. Det känns helt rätt att det är hon som får sätta sin personliga prägel på soundtracket till West Pride, säger Karin Gunnarsson.

– Det är en stor ära att vinna West Prides officiella pridelåtstävling med Coming Out och inte minst att bli framröstad av den namnkunniga juryn. Jag känner mig stärkt av Karin Gunnarssons och Fredrik Kempes fina lovord och är enormt peppad på att alla andra ska få höra min “komma ut-låt”, säger Julia Alfrida.

Coming Out handlar om att våga vara sig själv och om rätten att få identifiera sig precis som du är. Julia kom ut som lesbisk för fem år sedan och identifierar sig numer som ickebinär och låten tar sitt avstamp i den processen. 

 
– Coming Out är trots budskapet på liv och död, definitivt den gladaste låten jag skrivit och jag älskar den. Jag skriver oftast låtar som har en känsla av mörker i sig men Coming Out är helt obrydd och lycklig i sig själv, vilket är underbart, fortsätter Julia Alfrida.

Totalt skickades ett 50-tal bidrag in. West Pride tackar alla artister och det engagemang som ligger bakom.

Låten är skriven och producerad av Julia Alfrida och Dinosaur House.

WEST PRIDE 13-19 juni 2022

West Pride är Göteborgs färgstarkaste festival – en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och HBTQI-personers livssituation genom konst- och kultur med över 100 000 besök och 300 programpunkter. Festivalen är gratis för besökarna och riktar sig i första hand till HBTQI-personer i Göteborg och Västra Götaland, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt.

Foto: Maria Östlin