Under första vågens kvinnorörelse levde många kvinnor tillsammans i nära kärleksrelationer men det fanns skäl att vara tyst. På West Prides temadag på Världskulturmuseets temadag berättade professor Eva Borgström om kvinnliga kärleksrelationer från historien.

Att kvinnor levde med varandra kunde bero på vänskapsrelationer eller av praktiska skäl. Hyrorna var höga och kvinnornas löner var låga. Vissa kvinnor levde med varandra för att de hade hemliga kärleksrelationer.

– Många kvinnor visste att det var okej att de levde tillsammans men de kunde inte berätta om det sanna innehållet i sin relation, säger Eva Borgström, professor i litteraturvetenskap.En kvinna som vågade erkänna sin relation var författaren Selma Lagerlöf. Hon berättade historien om sin kärleksrelation i den brevsamling hon utväxlat tillsammans med Sophie Elkan. Många kvinnor brände sina egna och anhörigas texter och brev där de skrivit om sina kvinnliga relationer, men det gjorde aldrig Selma Lagerlöf.

– Jag tror att Selma Lagerlöf ville att vi skulle få läsa breven. Hon visste att om deras brev skulle ges ut så skulle det väcka en enorm uppmärksamhet. Selma Lagerlöf skickade breven till framtiden, säger Eva BorgströmEn annan kvinna som insåg att hennes texter skulle komma att bli lästa i framtiden var Klara Johansson. Eva Borgström berättar att Klara Johansson ofta använde sina texter för att gnälla om sitt liv, tills hon insåg att hon kanske kunde förmedla något till andra.

– Plötsligt i en text, brister hon ut i en kärleksförklaring till sin Ellen Kleman. Flera sidor skriver hon om Ellen. Hon skriver det till oss, säger Eva Borgström.Homosexualitet var ett brott fram till 1944 och den antifeministiska propagandan smutskastade dåtidens feministiska rörelse och dess kvinnor.

– Kvinnor kämpade för alla frågor utom homofrågor, för den kampen visste de att de aldrig skulle kunna vinna, säger Eva Borgström.

Text: Zelma Lundeström