Skådespelare ur REVET Scenkonst framförde en läsning av Queer Nations manifest på världskulturmuseets temadag. Manifestet skrevs år 1990, 31 år efter Stonewall-upproret.

Queer Nation-manifestet skrevs av den anonyma aktionsgruppen Queer Nation och delades ut under en prideparad i New York. Det är ett manifest om att tvingas leva i marginalen och om styrkan i att få definiera sig själv.

– Jag gör det jag gör för att jag inte vill att andra flator ska tro att jag är någon heterotjej. Jag är ute överallt, hela tiden, för att jag vill nå dit, kanske kommer du lägga märke till mig, kanske kommer vi börja prata, kanske kommer vi bli vänner, kanske kommer du inte säga ett ord men jag kommer föreställa mig dig naken, läser en skådespelare från REVET.

Manifestet är till för att synliggöra att queers finns överallt, trots att det finns heterosexuella människor som gör sitt bästa för att inte låtsas om det och äcklat vända sig bort. Det belyser det förtryck hbtq-personer fortfarande möter. Läsningen blandar alla känslor från humor till sorg.

– Jag hatar att jag aldrig under tolv års utbildning inte fått lära mig något om queera personer och jag hatar att de flesta queera ungdomar fortfarande får växa upp på samma sätt. Jag hatar att andra barn kallade mig “bögjävel” läser en annan skådespelare från REVET

Queer Nation ville uppmana till kamp mot heterosamhället och få queera personer att organisera sig.

– Om du är queer, skrik ut det. Queers är under belägring. Queers är attackerade och jag är rädd att vi accepterar det, läser en tredje skådespelare ur REVET.

Text: Zelma Lundeström