Regissören Hanna Högstedt besökte West Pride under temadagen på Världskulturmuseet. Hon pratade om det nya projektet Favoritextremisterna som sedan följs av ett panelsamtal. I samtalet diskuterades frågor om extremism och hur olika rörelser ska kunna gå samman.

I studion på Världskulturmuseet berättar Hanna om händelsen för drygt ett år sedan. Om debatten kring hennes film Burka Songs 2.0 som nu har lett till ett nytt filmprojekt, Favoritextremisterna. Tillsammans med Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil fortsätter debatten genom projektet och de ställer sig frågor som: Vem är extremist? Vem får kritisera? Vilka är skyldiga tills motsatts bevisats?

Hanna visar ett smakprov från den kommande filmen innan hon bjuder upp paneldeltagarna på scenen. Yolanda Bohm, Tanja Sharif och Stephanie Toro diskuterar begreppet extremist. Om olika stora handlingsutrymmen, om vem som kan vara extrem utan att bli kallad extremist och om att vem som helst blir stämplad som extremist för minsta lilla. I Burka Songs-fallet fick filmen lov att visas men panelsamtalet som skulle följa efter blev inställt. Anledningen var att man menade att samtalet visade en ensidig bild. Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil skulle samtala efter filmen men ansågs för extrema.

– Att kunna leka med ett begrepp som extremist blir ett privilegium, säger Hanna.Panelen samtalar vidare om vad som ansågs extremt förr och som i vissa fall prisas idag. Som Stonewallhändelsen till exempel. De frågar sig också om ordet extremist kan vara ett skydd för att slippa ta debatten.

Samtalet utvecklas till att handla om aktivism idag och hur man ska lyckas göra den hållbar. Så att en inte måste vara i försvarsställning hela tiden utan att man kan organisera sig för att vara redo och jobba framåt. Om vikten av rum undan det offentliga där olika rörelser skulle kunna mötas, diskutera, prata öppet och ge intern kritik utan att det sedan skulle vara något som skulle hållas emot en.

Text: Lovisa Olausson