Författaren Annika Hamrud berättar om sin nya bok Fundamentalisterna – de nya kyrkorna och hatet mot HBTQ-personer. I Uganda och spär predikanter på homofobin och hatet i ett land där våldet ständigt är närvarande.

På Världskulturmuseets trappscen startar West Prides Stonewalltemadag igång med att Saga Becker guidar publiken genom de olika programpunkterna och börjar med att presentera en av de första talarna: Annika Hamrud.

Hamrud har tidigare i år kommit ut med sin nya bok Fundamentalisterna – de nya kyrkorna och hatet mot HBTQ-personer. Hon inleder med att läsa ett stycke från sin reportagebok om Miriam som hon fått berättat för sig av Najjuma. En av alla dem hon mött när hon befunnit sig i Uganda. Texten griper tag och beskriver hemska övergrepp och våld. Något som känns långt ifrån den trygga trappan på museet. 

– Jag har skrivit boken för att vi ofta vill berätta om det underbara, men vi måste ta till oss hur hemskt det kan vara också, säger Hamrud.

I Uganda är homosexualitet olagligt och lagförslag om dödsstraff för homosexuella har lagts fram. Predikanter står på stadens gator och predikar om hur man ska stå emot den homosexuella maffian och hur man skyddar sig från synden.

I Hamruds bok får vi följa flera olika livsöden. Om vanliga människor som försöker leva sina liv bland homofobi och hat. Landet har hittat en skurk i den homosexuelle och nya kristna rörelser har hittat en plats de tror de ska rena dem. Predikanterna predikar inte om mord men våldet är ständigt närvarande. När Annika Hamrud frågar människor i landet om de tror det finns risk för folkmord får hon svaret att det inte behövs något mer organiserat folkmord än det som redan pågår.

Najjuma ägde en gång en bar tillsammans med sin kärlek Miriam. Det var stället man skulle besöka, där man skulle vara. Det hängde diskokulor i taket och lamporna blinkade i olika färger. Miriam finns inte längre. Hon blev mördad tillsammans med över trettio andra människor. Najjumas berättelser och minnen är det som finns kvar, och kampen om att en dag få leva sitt liv utan hat och våld. 

Text: Lovisa Olausson