Bokmässans temasatsning 2019 vitaliserar samtalet om jämställdhet, med avstamp i hundraårsjubileet för allmän och lika rösträtt i Sverige. I samarbete med förlag och andra samarbetspartners bjuder Bokmässan in svenska och internationella författare, journalister, forskare och musiker för att fördjupa och bredda diskussionen om jämställdhet. För att uppmärksamma satsningen läggs 30 böcker som belyser temat ut på olika platser i och omkring Göteborg, i en så kallad bookhunt. Kampanjen pågår hela vägen fram tills Bokmässan startar.

– Att förra årets bookhunt var en lyckad satsning märktes både genom ett stort engagemang i våra sociala kanaler, men också i min kontakt med förlagen. Jag har fått snabba och hundraprocentigt positiva svar från alla förlag jag varit i kontakt med. De vill alla vara med och bidra till att den lekfulla bookhunten innehåller riktigt bra böcker på ett av årets teman på Bokmässan – tema Jämställdhet, säger Martina Jaensson, projektledare på Bokmässan.

Den som har turen att hitta en bok får behålla den, och kan även delta i en utlottning av seminariekort, som ger fri tillgång till samtliga seminarier samt entré till Bokmässan under fyra dagar. För att vara med i utlottningen ska man ta en bild på sig själv med boken, posta bilden på sin Instagram, checka in på stället där man hittade bilden och tagga den med #bokmässan och #westpride. Följ West Prides och Bokmässans stories på Instagram för ledtrådar om vart böckerna gömmer sig!

– Förra årets bookhunt väckte stort engagemang och nu är det dags för en ny jakt på böcker! Under West Pride kommer vi gömma böcker inne på festivalområdet, men också runt om i Göteborg. Därefter sprider vi böckerna över landet hela vägen fram till Bokmässan i september.I varje bok ligger det en hälsning och en överraskning. Bookhunten är lika rolig för våra följare som för oss som gömmer böckerna på stan, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig på West Pride.

Böckerna som ingår i Bokmässans och West Prides bookhunt:

Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald (Mima förlag)

Våra tungor smakar våld av Saga Becker (Leopard)

På djupet av Kate Davies (Norstedts)

Fundamentalisterna av Annika Hamrud (Natur och Kultur)

Så jävla trött. Om kvinnors känslomässiga arbete – och vägen till förändring av Gemma Harltey (Natur och Kultur)

Den som lever stilla av Leonora Christina Skov (Bokförlaget Polaris)

Kvinnor som formade pophistorien av Anna Charlotta Gustafsson (Bokförlaget Atlas)

Klimakteriet av Tove Leffler (Bokförlaget Atlas)

Mammorna av Alexandra Pascalidou (Bokförlaget Atlas)

Konsten att bli känd av Caitlin Moran (Albert Bonniers Förlag)

Man: i ljuset av #metoo av Calle Brunell (Brombergs Bokförlag)

Mansboken. Från en kille till en annan av Atilla Yoldas (Bokförlaget Max Ström)

Ni måste flytta på er av Annah Björk (Mondial)Feministfällan av Nina Åkestam (Mondial)