West Pride har tillsammans med psykologen Ragnar Bern tagit fram homofobiterapi för alla de som vill bli mer toleranta mot HBTQ+-personer eller de som vill jobba på sina fobier. Genom klassiska KBT-grepp kan världen kanske bli något mer tolerant.

Ordet homofobi sägs ha myntats av den amerikanske psykologen George Weinberg 1972. Homofobi betyder ordagrant rädslan för likhet, men nuförtiden ses det snarare som en uppfattning eller åsikt hos en person.

– Om man har en fobi så har man känslor som rädsla, ilska, oro eller äckel för något som egentligen inte är farligt. Det kan också uttryckas i beteenden som gör att man undviker det man tror är farligt eller aggressiva där man konfronterar det, säger psykologen Ragnar Bern.

Det kan finnas flera orsaker till att man får en fobi. Antingen kan man ha blivit skrämd som av en spindel eller orm, men det kan också handla om nedärvda idéer och föreställningar som man tillskansats sig under uppväxten.

– Det kan handla om socialt inlärda beteenden som man som liten imiterar och för vidare. Handlar det om normer så kan det också vara jobbigt att ändra på dem och då håller man hellre fast vid dem. Det känns skönt och tryggt och det blir för tungt att gå emot det som alla i ens närhet tycker, säger psykologen.

På söndag klockan 15:00 på Världskulturmuseet kommer Ragnar Bern att förklara vad terapin går ut på och hur man kan ta sig an den. Vem som ska ta del av Homofobiterapin är lite flytande, men kan fungera för de flesta som vill ta del av en förändring. Bern tänker att det kan vara någon som vill bli tolerantare och öppnare i allmänhet eller kanske någon som vill lära sig hur de ska hantera en kollega som är HBTQ-person eller ett barn som kommit ut.

– Det som är viktigt är att hitta motivationen till varför personen vill ändra sitt synsätt och sedan att bråka lite med sina egna föreställningar och tankar som alltid funnits hos en. Våga utmana dig själv, säger Ragnar Bern.

Han tycker att det här är hans sätt att bidra till den allmänna HBTQ-kampen. Att flera ska få plats i vårt samhälle ser han som självklart och om fler vill ta del av terapin så är det en framgång. Om det ska bli någon förändring måste en förändra sig och med KBT gör man det handgripligen. I podden ges enkla tips på hur lyssnaren kan närma sig ämnet och öva sig på att bli tolerantare mot de som är olika från en själv.

– Vill du lära dig spela piano tar du lektioner och däremellan måste du öva. Det är samma sak med Homofobiterapi. Kanske finns det någon därute som funderat kring de här frågorna och vill ha vägledning och då är det enkelt att lyssna på podden och följa stegen, säger Ragnar.

Text: Jessika Devert