I årets parad medverkade hela 15 000 deltagare. Allt avslutades i Pride Park med dans, musik och allsång. Yolanda Bohm var konferencier, Zlata höll igång publiken och årets festivaltalare Abdullah Hossein bjöd på ett gripande och viktigt tal.

Ett enhörningshorn i regnbågens färger rör sig genom folkhavet. Stämningen är på topp och de enstaka dropparna som hinner falla över publiken verkar ingen bry sig om. Årets Prideparad har nått sitt slut men i Bältespännarparken lever festivalen vidare.

Artisten Zlata med liveband bjuder på egen musik och tillsammans med publiken blir det allsång till låtar som Pappa Mia, Född så här och en variant på klassikern Dans på Brännö brygga. Det viftas med Prideflaggor i takt till musiken, publiken gungar med och spontandans bryter ut både här och där. 

Yolanda Bohm når ut till alla åskådare och bjuder på spoken word mellan låtarna. West Prides ordförande Tasso Stafilidis sammanfattar årets parad som just tågat genom Göteborg och presenterar även årets paradtalare, Abdullah Hossein. Han berättar sin historia, om vägen till ett mer öppet och inkluderande samhälle. Han pratar också om kampen och vikten av att jobba vidare. Pridefestivaler behövs fortfarande. I Göteborg och i hela världen.

Text: Lovisa OlaussonBild: Tracie Lau-Berggren