Ikväll står stjärnan Peppermint på Pridescenen i Göteborg för första gången. Förutom att uppträda ser hon fram emot att få uppleva Västkusten och äta lingon och knäckebröd.

I din säsong av RuPaul’s Drag Race var du en stor favorit bland tittarna– hur kändes det och varför tror du att publiken kände så?

Jag tror faktiskt att tittarna blir förälskade i alla de tjejer som är med i programmet. Många av tjejerna känner pressen att de måste bete sig på ett specifikt sätt eller att de måste ha en plan när de ska vara med i programmet. Min plan var bara att genuint vara mig själv från början. På sätt och vis var det en risk, då jag ansåg att det var ärofullt som transkvinna att vara med i programmet men, jag tycker det fungerade rätt så bra.

Det har gått 50 år sedan Stonewallupproren. Vi är medvetna om kritiken som Pride-rörelsen fått angående whitewashing och att inte visat tillräckligt med respekt för de icke-vita transkvinnor som startade detta uppror. Vad är ditt perspektiv som icke-vit transkvinna?

Några av de mesta anmärkningsvärda händelserna genom historien har queerpersoner drivit fram. Jag tror att vi äntligen börjar nå en punkt där folk inser att queerpersoner, speciellt icke-vita personer, alltid har bidragit till dessa minnesvärda framgångar. Jag önskar att vi kunde gå tillbaka i tiden och ändra några av de första redogörelserna, för på det sättet som historier blivit berättade, historiskt sett, så har de inte alltid varit exakta och hjälpsamma. Men i denna tid av ansvarsskyldighet så börjar folk se värdet i att erkänna hur mycket icke-vita transkvinnor bidragit med.  

Hur är det att vara dragqueen som kvinna i en drag-kultur där cis-män dominerar?

Det är intressant, det är inte svårt att se hur giftig maskulinitet och kvinnofientlighet har påverkat människor världen över genom historien. Men det är intressant när kvinnofientlighet dyker upp även på queer-säkra ställen. Speciellt i en värld av drag som historiskt sett varit dominerat av män. Du måste dock vara helt i förnekelse om du inte kan se att transvärlden och den vanliga världen har överlappat varandra i flera årtionden.

Vad för bakslag har du märkt av sedan Trump blev president?

Jag har inte märkt av några personliga bakslag sedan Trump blev president, men det är omöjligt att inte se de lömska attackerna mot transpersoner som kommer i och med dålig lagstiftning, irrationella tweets och hysteriska regler för offentliga toaletter.

Vad är dina förväntningar på Göteborg och att uppträda på West Prides Drag & Burlesque gala?

Jag längtar efter att få komma tillbaka till Sverige, det har gått några år och jag bara älskar det landet och jag har aldrig varit i Göteborg. Jag är superexalterad på att prova maten, speciellt knäckebröd och lingon.

Översättning: Isabelle Hyrske