West Pride träffar Alba Vera Bergeling, som tillsammans med Samuel von Bahr och Julia Schabbauer utgör trion Alba Omega Trio, som uppträder ikväll i Pride Park. Vi pratar om spelningen, hennes artisteri och Pride.

Efter sedvanliga hälsningsfraser ställs den obligatoriska frågan till Alba Vera Bergling: vad betyder Pride för dig?

– Pride är för mig en tradition som uppmärksammar queergemenskap, kamp och historia. Som en minneshögtid och visionärstillställning i ett. Eller det är iallafall vad jag tycker Pride borde vara, men som det inte nödvändigtvis är idag, säger Alba Vera Bergeling

För den som är en flitig läsare av årets West Prideprogram kan se att Alba Omega Trios musik beskrivs som kärleksbarnet mellan Eva Dahlgren och Prince uppfostrat i Twin Peaks.

– Det är nog så jag kan känna när jag skriver musik, att jag på något sätt härbärgerar en uppfostran ur deras stämningar. Det här barnet har lärt sig det kompromisslösa uttrycket av Prince och funnit textens ömma famn likt Eva Dahlgren. Hon har gjort som sina föräldrar gjort och levt genom livets gränsland mellan drömmar och mardrömmar som kring Twin Peaks. Det är egentligen ganska logiskt, skrattar hon.

Att svara på frågan hur Albas eget artisteri påverkas av att hon är transkvinna i en bransch som domineras av cis-personer är svårt, men hon försöker ändå.

– Att jag är trans och queer innebär att jag känner en samhörighet med människorna som är Pride, men som artist i musikbranschen arbetar jag inte mot maktstrukturer genom de termerna. Jag jobbar, helt ärligt, snarare utifrån min strävan efter att få en mjukare värld som känner mer och tillåts känna mer. Sen hur det påverkar andra att jag är trans får de själva reflektera över, säger hon

Avslutningsvis så ber vi Alba Vera Bergeling att dela med sig av något tips som hon vill dela med sig av till queera individer som också vill jobba med artisteri och musik.

– Det är viktigt att hitta ens inspiration och det finns många queera individer som jobbar med musik och scenkonst att inspireras av och att det bara är att vräka i sig av allt som går att hitta. Men det absolut viktigaste är att ha bra personer runt sig. De som ger en prestationsångest är fel sällskap. Det ska kännas stärkande och förlösande att omge sig med dessa människor. Sen, när en känner för det, så kan en möta mainstream och all bullshit som kommer med det. Eller lev lyckligt i rummen som bara känns grymma, säger Alba Vera Bergeling

Text: Andie Ringvall