“Why I am an avocado” spelades på Lilla scenen på Göteborgs stadsteater. En föreställning som blandar avokados, homofobi och omvandlingsbehandling för heterosexuella.

På scenen möter vi två personer, Delilah från London och Keith som, enligt egen utsago, är från en annan planet. Genom föreställningen integreras publiken genom andningsövningar, spoken word och erkännanden. Föreställningen består av fem små berättelser som parallellt utspelar sig under föreställningen. Det som alla berättelser har gemensamt är att de i slutändan handlar om HBTQ+ personers tillvaro på ett eller annat sätt. En av berättelserna mynnar ut i internaliserad homofobi. En annan berättelse handlar om när familjen inte accepterar en familjemedlem för den den är.

En av dessa mindre berättelser är de sju anledningar som Delilah och Keith delar med sig om varför de är avokados.

1, I mataffären klämmer folk på mig och om de inte är nöjda, så lägger de tillbaka mig. Precis som de jag matchar med på tinder.

2, Det bästa sättet att äta en avokado på, är genom att öppna den och sedan köra in skeden. Det är samma saknär jag har sex.

3, I mataffären kan du hitta avokado med beteckningen “ready to eat”. Jag är också “ready to eat”.

4, Huvudingrediensen i avokadotvål är avokado. Personligen så tycker jag mycket om att använda avokadotvål innan jag ska på dejt med en tjej jag har träffat på tinder, men det visar sig att hon bara är ny i London och vill ha en guide.

5, Avokados kan användas i både salt och söt mat. Jag kan också gå från att vara ett rövhål till att vara din bästa vän.

6, Avokados är ofta jämförda med formen av päron. Som kvinna är jag också van vid att få min kropp jämförd med olika objekt, oftast också päron…

7, En del människor antar att avokados är grönsaker, när de faktiskt är frukter. Människor antar mycket om det mesta.

Med humoristiska övertoner behandlar “Why I am an avocado” seriösa ämnen som många HBTQ+ personer går igenom eller fasar för att behöva uppleva.

Andie Ringvall