Igår invigdes West Pride 2019 med en hejdundrande invigningsceremoni på stora scenen i Pride Park. Det bjöds på musik såväl som inspirerande tal av flera olika människor som alla spelar en viktig roll inom HBTQ-rörelsen.

Tasso Stafilidis intog scenen först av alla för att hälsa publiken välkomna. I Tassos tal påminde han om att idag, den 12:e juni, är en dag av sorg för HBTQ-rörelsen. Det är på dagen tre år sedan den förskräckliga hatattacken på gayklubben Pulse ägde rum i Orlando. Tasso uppmanade publiken att ta en stund för att minnas de syskon som förlorades där. Men han ville också inge hopp.Idag är också en speciell dag på ett annat sätt. Det är nämligen så att igår blev homosexualitet avkriminaliserat i Botswana, berättade Tasso varpå publiken jublade.Båda dessa event är på olika sätt påminnelser om att pride idag är lika viktigt som någonsin.

Tal och musikDet första talet publiken fick lyssna till levererades av HBTQ-kämpen Berit Larsson.
Kom ihåg att som individer gör vi skillnad, men tillsammans kan vi skapa förändring, löd hennes inspirerande avslutande ord.
Förra årets Idol-vinnare Sebastian Walldén sjöng en låt och uttryckte sin glädje över pride.Det är ju tråkigt att det ska behövas men det gör det verkligen fortfarande, sa han.Höll tal gjorde också stadsdirektören Eva Hessman och HR direktören Tina Liljedahl Scheel från Göteborgs stad, som Tasso Stafilidis kallade för två av Göteborgs regnbågsambassadörer. De berättade om det arbete de gör för att Göteborgs stad ska vara så inkluderande som möjligt.
I Göteborg ska vi ha öppna och inkluderande arbetsplatser, fria från diskrimination och trakasserier, sa Eva Hessman.
Talet följdes av ett sprakande nummer av dragkingen Azrael Lost och ett finstämt nummer av artisten Tami T. Den avslutande talaren var poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez. Yolanda talade om kamp och inkludering. Hon uttryckte att där HBTQ-kampen behöver vara mer inkluderande är inom funktion och migration.Det finns ofta en föreställning om att orten inte kan vara queer och transskapet är vitt sa Yolanda som är inledningen till sin text Ikon.

Text: Janina Andersson Stridh