Det är onsdag morgon och West Pride växer fram. I parken byggs fortfarande tält men vissa är klara och redo för sina besökare. Vi tar en titt i Pride Parken för att se vad som är på gång.

FPES – Full Personality Expression Sweden var redo att ta emot besökare redan när vi kom till Pride Parken. De är där för att prata med människor om hur det är att födas i fel kropp och förklara för de som har frågor om det, inte förstår eller söker stöd. För dem är det viktigt att alla får en förståelse för att kunna minska hatet mot könsidentiteter och könsuttryck som bryter mot normen.

– Pride betyder jättemycket! Det är en tid då de som behövt strida för vad de är kommer samman för att tillsammans kämpa för sina rättigheter att få vara vad de är och för att inte bli trakasserad för det, säger Milla Johansson som möter oss i tältet.

Backstage hittar vi volontären Hawa. Hon ville vara med på West Pride för att träffa och mingla med nya roliga människor men också för att stödja festivalen. För henne så betyder Westpride allt, en tid då man kan ha kul och släppa normerna.

Polisen Inger Carlmark står i polisens monter. Polisen är med för att jobba med allas lika värde, så som de gör hela året runt. I tältet finns deras Demokrati- och hatbrottsgrupp för att ge information och prata med de som behöver det.

– West Pride betyder framgång. Göteborg som stad var inte HBTQ- vänlig, men att sedan festivalen först började i 2007 så har det vänt. Det betyder fest och politik, säger Inger Carlmark.

Text: Isabella Svensson