På fredag den 3 augusti anordnar EuroPride en Human Rights Conference med fokus på hbtq-personers mänskliga rättigheter i Europa. Konferensen kommer att innehålla seminarier och samtal med aktivister, politiker och organisationer, och flera av seminarierna belyser särskilt transpersoners situation. Konferensen invigs av demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och före detta EU-ministern Birgitta Ohlsson (L).

Som en del av EuroPride 2018 anordnas Human Rights Conference på Kulturhuset Stadsteatern parallellt med EuroPride House under fredagen. Ordförandena för Stockholm Pride, Britta Davidsohn, och West Pride, Tasso Stafilidis, öppnar konferensen på Stora scenen klockan 12:00, för att sedan lämna över till Alice Bah Kuhnkeoch Birgitta Ohlsson som håller invigningstal. Från klockan 13:00 hålls sedan flertalet seminarier, debatter och samtal. 17:00 knyts konferensen ihop med en avslutning på Stora scenen.

– Human Rights Conference är en av hörnstenarna i EuroPride 2018. Den internationella hbtq-rörelsen är mångfacetterad och här erbjuder vi en dag fylld av seminarier och debatter där några av våra viktigaste frågor lyfts fram, säger Britta Davidsohn, ordförande Stockholm Pride.

– Den kanske viktigaste delen i våra Pridefestivaler är att visa solidaritet med de hbtq-personer som lever i länder där förtrycket är kompakt och där varje dag är en kamp om liv och död. Med den här konferensen sätter EuroPride 2018 strålkastarljuset på våra mest förtryckta syskon ute i världen, säger Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride.

Deltagare under konferensen är utöver EuroPride 2018 både flera organisationer och politiska partier. Konferensen är öppen för allmänheten och kostar ingenting.

Under EuroPride 2018 Göteborg anordnas en andra Human Rights Conference den 17 augusti, då med ett globalt fokus. Mer information kommer släppas inom kort.