Årets invigningstalare av EuroPride 2018 är Pia Sundhage och Anja Pärson, två av Sveriges men även världens största idrottare. Onsdag den 1 augusti framför de varsitt tal på Stora scenen i EuroPride Park i Stockholm under invigningsgalan. Talen kommer ta avstamp i egna erfarenheter från idrottsvärlden och även upplevelser utanför sporten. De ser båda en stor acceptans för mångfald inom sina respektive sporter, men har också fått uppleva motsatsen utanför träningar och tävlingar.

– Vi är väldigt glada över att Pia Sundhage och Anja Pärson invigningstalar för EuroPride 2018. Som öppna hbtq-personer inom idrottsvärlden, där många brottas mot normer kring kön och sexuell läggning, är de starka förebilder säger Stockholm Prides ordförande Britta Davidsohn och West Prides ordförande Tasso Stafilidis.

Pia Sundhage är känd som fotbollsspelare men framförallt för sitt ledarskap inom sporten. Hon var i flera år förbundskapten för USA:s damlandslag i fotboll innan hon 2012 kom hem. Mellan 2012–2017 var hon förbundskapten för det svenska damlandslaget och ledde dem till en silvermedalj i OS i Rio de Janeiro.

– För mig innebär Pride att det finns ett statement som behöver upprepas – att det är OK att vara olika och att olikheter berikar – ett statement man också kan hoppas är överflödigt i framtiden, säger Pia Sundhage.

Anja Pärson kommer från den alpina skididrotten med både OS och VM-guld från karriären. Nu är hon verksam som expertkommentator för de flesta stora vintermästerskapen och som föreläsare. I Sverige har hon tillsammans med frun Filippa blivit en stark förebild som hbtq-person.

– Pride är ett forum för många människor att hitta gemenskap och känna att man kan vara den man vill och få möjligheten att uttrycka det under en färgsprakande fest, säger Anja Pärson.

Invigningen äger rum i EuroPride Park onsdagen den 1 augusti mellan 19:00-20:30. Saga Becker är konferencier under kvällen.

Foto:
Anja Pärson: (c) FERNVALL LOTTE / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
Pia Sundhage: (c) Patrik C Österberg / IBL