Vad kommer du att göra i år under EuroPride?
Jag kommer att ha fullt upp med organiseringen av EuroPride Göteborg, som ordförande i West Pride. I Stockholm blir det också en hel del att göra. Bland annat en favorit i repris som kommer att presenteras inom kort.

Ditt bästa Prideminne?
När jag för 20 år sedan, nästan helt anonym, gick i min första Prideparad i Stockholm under EuroPride 1998. Det var överväldigande och jag minns känslan av glädje, styrka och stolthet. Månaden efter valdes jag in i riksdagen och var den enda ledamoten som var öppet gay, de fyra första åren. Året efter, 1999, gick jag först i paraden hand i hand med min pojkvän, jag var invigningstalare för Stockholm Pride, där Pride Park på den tiden låg i Tantolunden.

Vad betyder Pride för dig?
Oerhört mycket! Styrkan av att manifestera våra rättigheter tillsammans, att ta plats och synas. Men också den viktigaste plattformen för den politiska debatten och kunskapsfördjupningen i hbtq+-frågor. En solidaritetshandling för alla som inte kan delta, både här hemma men framförallt i alla de länder som fortfarande kriminaliserar, förtrycker och mördar oss. Och så den innerliga känslan av samhörighet, trots att vi alla är så olika i vårt spretiga community, att känna sig hemma.