Torsdag den 16 augusti intar Rainbow Riots stora scenen i EuroPride Park på Kungstorget i Göteborg.

Rainbow Riots är ett internationell konstnärskollektiv och aktivistisk organisation grundad av den musikaliska ledaren och svenska artisten och aktivisten Petter Wallenberg. 2017 släppte organisationen Rainbow Riots, albumet med originalmusik gjord av Wallenberg med queera röster och hbtq-artister från Uganda, Malawi, Sydafrika och Jamaica – några av de farligaste länderna i världen för hbtq-personer.

Den första singeln “Equal Rights” är del av FN:s “Global Goals”- kampanj. Sen albumet släpptes har mediaorganisationer runt om i världen rapporterat om släppet från BBC i Storbritannien till SBS i Australien.  

“Budskapet sprider sig runt om i världen. Det är musikens kraft. Rainbow Riots ger en internationell röst till människor som blir tystade.” Säger Petter Wallenberg.

Rainbow Riots är första gången många hör en jamaicansk danshallartist som också är en gay rights-aktivist. Detta banbrytande album introducerar också lyssnarna till en queer rappare från Malawi och en hel rad hbtq-artister från Uganda. Som en av artisterna från Uganda säger: “Våra liv är redan i fara – det hjälper inte att vi förblir tysta.”

Under skapandet av albumet hamnade Petter Wallenberg och hans kollegor från Uganda i våldsamma polis räder under Uganda Pride och blev stoppade från att uppträda. Nu tar de musiken till den internationella arenan.