7 av 10 personer inom hbtq-communityt har upplevt diskriminering och otrygghet när de reser utomlands. För att uppmärksamma detta lanserar EuroPride 2018 initiativet Unequal Travel. En resesajt baserad på hbtq-rättigheter i Europa, där alla har möjlighet att boka en resa från en hbtq-persons perspektiv och se vilket legalt skydd en har på olika resmål. 

För många är resande den ultimata formen av frihet. Men långt ifrån alla upplever frihet när de reser. 7 av 10 hbtq-personer har upplevt diskriminering och otrygghet när de reser, och en tredjedel har känt sig obekväma eller tveksamma till att öppet visa sin sexuella läggning och/eller könsidentitet i samma situation. Sommaren 2018 kommer Stockholm Pride och West Pride tillsammans stå som värdar för EuroPride 2018, och i samband med det lanseras nu initiativet Unequal Travel – en resesajt för säkrare resor för hbtq-personer.

Med Unequal Travel vill vi demonstrera hur mycket det finns kvar att kämpa för i hbtq+-frågor. Särskilt i Europa som ofta ses som en progressiv och öppen världsdel. Sajten möjliggör mer medvetna val för resenärer, synliggör bristen på legalt skydd för hbtq+-personer på många platser och gör att vinsten från resebokningen – oavsett vart man väljer att resa – bidrar till kampen för en rättvisare värld, säger Britta Davidsohn, ordförande Stockholm Pride.

På unequaltravel.com kan en söka och boka resor inom Europa. Skillnaden från en vanlig resesajt är att denna också visar hur säkert landet är utifrån ett hbtq-perspektiv.

– Vi ser en global backlash mot hbtq+-personers rättigheter, där våld och hotbilden ökar kraftigt på många platser, och att många länders positiva utveckling avstannar eller går bakåt. EuroPride kämpar för viktiga mänskliga rättigheter, och den bästa garantin för att de skyddas är starka lagar. Unequal Travel synliggör bristerna i det legala skyddet för hbtq+personer i Europa, samtidigt som vi är medvetna om att det är värre i många andra länder utanför Europa. Nu bjuder vi in fler till att resa till EuroPride 2018 i Stockholm och Göteborg för att delta och göra skillnad, säger Tasso Stafilidis, ordförande West Pride.

Initiativet lanseras idag den 13:e juni, och kommer löpa fram till och efter EuroPride 2018 Stockholm Göteborg mellan 27:e juli och 19:e augusti.

Ta del av kampanjen på www.unequaltravel.com

*Unequal Travel är baserad på data från organisationen ILGA. International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association är en världsomspännande organisation för homo- och bisexuellas, transpersoners och intersexuellas rättigheter.