I år arrangeras EuroPride samtidigt som Kulturkalaset 14-19 augusti. De två festivalerna samverkar vad gäller programinnehåll och evenemangsytor i centrala Göteborg.

EuroPride arrangeras varje år av olika europeiska Pride-organisationer för att hylla alla människors lika värde och belysa hbtq-rättigheter. European Pride Organisers Association (EPOA) har gett uppdraget att arrangera ett EuroPride i två städer till West Pride i Göteborg och Stockholm Pride i Stockholm.

– Vi är stolta över att West Pride fått äran att arrangera EuroPride i Göteborg i år. Göteborg har det perfekta läget för europeiska besökare och lockar med sin avslappnade charm. Det är ett stort plus att Göteborg är lagom stort och att det finns många mötesplatser mitt i stan, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig på West Pride.

EuroPride och Kulturkalaset delar samma värderingar om ett inkluderande samhälle och när de arrangeras samtidigt kan de lyfta varandra och göra båda festivalerna bredare och större.

– EuroPride sätter färg på staden och lyfter frågor om ett mänskligare samhälle samt bidrar till att programutbudet på Kulturkalaset blir bredare. Lördag 18 augusti går EuroPride Parade genom centrala Göteborg och den avslutas på Götaplatsen i en färgsprakande ceremoni med bland annat Boy George och Culture Club. Hela staden kommer att vibrera av regnbågsflaggor, säger Emma Gunterberg Sachs.