Hbtq-festivalen West Pride har funnits sedan 2007. Den startades av fem kulturinstitutioner i Göteborg och är idag en unik mötesplats för människor och organisationer för samtal, glädje och möjlighet att utbyta erfarenheter. 

Första festivalen, HBT-GBG, hölls på Järntorget med ett tält på plats. Nio år senare kan festivalen stoltsera med 33 utställartält i Regnbågsparken, 250 programpunkter i Regnbågskvarteret och för första gången över 100 ekipage i Regnbågsparaden. 

Festivalen har vuxit sig större för varje år och tar nu stora kliv framåt för att anordna EuroPride i Göteborg 2018 tillsammans med Stockholm Pride. Martin Rydehn är ny verksamhetsledare för West Pride och konstaterar vilken självklar plats kulturfestivalen har fått i Göteborgs stad genom åren.

– West Pride idag är en angelägenhet för hela Göteborg och Västra Götalandsregionen. Det finns så många hbtq-personer som hittar sin trygga oas under festivalen, och engagemanget från allmänheten, organisationer och företag blir bara större för varje år. Vi ser detta både vad gäller intresset för festivalen och den ökade efterfrågan för vår utbildningsverksamhet, säger Martin Rydehn, verksamhetsledare för West Pride

I år satsar West Pride ännu mer på West Pride Ung och förlägger ett häng mitt i Regnbågsparken för att skapa en naturlig mötesplats för hbtq-ungdomar.

– West Pride skapar i år ett helt tält för unga hbtqia-personer. Vi vill specifikt lyfta upp unga personer och skapa ett tält där en känner att ens sexuella läggning och könsidentitet är något som ska hyllas och något fantastiskt. Där får en möjlighet att träffa andra unga personer samt idoler så som Freja Lindberg och Saga Becker, säger Alex Snäckerström, EuroPride-koordinator på West Pride. 

Festivalen erbjuder även programpunkter om asylsökande hbtq-personers livssituation.  I Regnbågskvarteret på Artisten torsdagen den 9 juni klockan 14.00-15.00 arrangeras seminariet ”Samtal om hbtq och asyl”. Seminiariet är på engelska: ”A talk about the situation for asylum seeking LGBT people in Sweden and for those that are never even let in here. Arr: Vision

För mer information se årets program på www.westpride.se/program

KONTAKT

Martin Rydehn 
Presskontakt

0706 412206

martin@westpride.se

Emma Percival 
Presskontakt

0700 922613

emma@westpride.se

OM WEST PRIDE • 8–12 JUNI 2016

West Pride är Göteborgs färgstarkaste festival – en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbt-personers livssituation genom konst- och kultur. 2015 hade festivalen närmare 250 programpunkter och 125 000 besök. West Pride har fri entré och alla är välkomna.

Vårt syfte med West Pride är att synliggöra en mångfald av uttryck genom att samordna och arrangera konst och kultur. West Pride skapar också mötesplatser och arenor för kunskapsfördjupning, samtal och reflektion. Vi uppmuntrar till ett öppet och tolerant samhällsklimat i Göteborg och Västra Götalandsregionen som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. West Pride har ett brett utbud av bland annat musik, sång, dans, teater, film och utställningar.

West Pride når de flesta kulturskapare i Göteborg och Västsverige och bereder plats och möjlighet för dessa att medverka. Förutom ett spännande konstnärligt program presenteras heta och aktuella debatter, seminarier och samtal. Flertalet av programpunkterna äger rum på olika kulturinstitutioner som exempelvis museer och teatrar. Vi samarbetar också med stadens nattklubbar som tar vid och bjuder besökarna på ett fartfyllt nattliv.

Festivalen riktar sig i första hand till HBTQ-personer och deras vänner i Göteborg och Västra Götalandsregionen, men även till en bredare allmänhet nationellt och internationellt.

West Pride grundades 2007 (då under namnet HBT-GBG) av Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Stora Teatern (f.d. Pusterviksteatern), Röhsska museet och Världskulturmuseet.