8 500 personer gick med i Regnbågsparaden som avslutade West Pride i Göteborg på söndagseftermiddagen.

– Det handlar om att stå upp för rättvisa i vardagen, på skolor, arbetsplatser och i församlingar och föreningar. Vi ska stå upp för varje människas rätt älska den hen vill. Tillsammans kan vi förändra världen, sade Thomas Martinsson (MP), Sveriges första HBTQ-kommunalråd, i sitt tal innan paraden avgick från Götaplatsen.

Ca 6 000 personer hade samlats vid Götaplatsen för att gå med i något av de 94 ekipage som var anmälda till årets Regnbågsparad. Antalet är rekord – 27 fler än förra året. Ytterligare ett par tusen anslöt paraden längs vägen, och totalt räknades ca 8 500 deltagare in när paraden tågade in i Trädgårdsföreningen.

Innan paraden avgick hölls en rad tal från Konserthusets balkong. Mest jubel fick Feministiskt Initiativs nyinvalda EU-ledamot Soraya Post.

– Bakom varje regnbåge finns en skatt. Den skatten är kärlek, ödmjukhet, acceptans, respekt och alla människors lika värde, sade hon.

Vänsterpartisten och artisten Jesper Odelberg, slog också fast vikten av kampen för acceptans.

– Låt min kamp bli er. Kärlek och lycka till er alla, sade han.

Mona Sahlin (S), som presenterades som veteran i pridesammanhang, berättade att hon avskydde ordet normal:

– Jag är hundra gånger hellre onormal med er än normal med Jimmie Åkesson, sade hon och massivt jubel utbröt. Jag går här i paraden med er idag för rätten att vare precis så onormala som vi är.

Integrationsminister Erik Ullenhag började och slutade sitt tal med att slå fast att kärlek alltid vinner över hat.

  – Jag går i den här paraden med det tydliga budskapet att HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter, sade han.

Regnbågsparaden avgick prick klockan två och det tog nästan två timmar för hela paraden att slingra sig nedför Avenyn, förbi Brunnsparken och sedan in i Trädgårdsföreningen. I täten gick styrelserna för West Pride, Stockholm Pride och Oslo Pride, tätt följda av alla ekipage. Bland de som gick i Regnbågsparaden för första gången märktes idrottsklubbarna GAIS, Qviding och ÖIS.

– Klart man ställer upp och visar att man stödjer alla människors lika värde. Det är väldigt viktigt att visa, särskilt i idrottsvärlden, sade Hannes Sahlin, spelare i ÖIS, innan han paraderade nedför Avenyn.

Enligt West Prides räkning kantades paradvägen av ca 12 000 åskådare. Utanför Stora Teatern stod en äldre kvinna tillsammans med sin väninna och beundrade alla ekipage.

   – Vad Pride handlar om? Kärlek så klart!

I Trädgårdsföreningen fortsatte paradfirandet med queer allsång under ledning av Rickard Söderberg och Aleksa Lundberg. Klas-Ingelaz Dansorkester stod för musiken och tal hölls av Lars Bäckström, landshövding i Västra Götalands län, Malin Björk (V) den första öppet lesbiska europaparlamentsledamoten och Jonas Ransgård (M), vice ordf kommunstyrelsen.

Intresset för West Pride 2014 har i år varit rekordstort. Antalet regnbågsflaggor som West Pride har hyrt ut är fler än någonsin i år – över 290 stycken. Bland de som har premiärflaggat märks bland annat Chalmers, Åbytravet och Stadsmissionen. Dessutom har Västtrafik dekorerat alla spårvagnar och bussar med hundratals regnbågsflaggor. Rekord har också slagits på West Prides Infocentrum i Nordstan och på Stadsbiblioteket. När Infocentrum stängde på lördagskvällen 31 maj hade 15 852 personer kommit till någon av de två platserna för att hämta programblad och pridearmband.

West Pride arrangerades i år för åttonde året i rad. Över 300 programpunkter arrangerades under de fem festivaldagarna, de flesta i Regnbågskvarteret (området runt Götaplatsen) och i Regnbågsparken (Bältesspännarparken) där det finns utställare, servering och en scen för liveframträdanden. West Prides målgrupp är hbtq-personer i Göteborg och Västra Götalandsregionen, men alla som vill manifestera allas lika värde är välkomna till festivalen.

MER INFORMATION, INTERVJUER OCH PRESSBILDER

Thomas Johnsson, pressansvarig West Pride, 070–595 61 68