Välj en sida

Det är kärlek i luften under West Pride. I år mer än vanligt kanske – Göteborg Landvetter Airport och Swedavia erbjuder drop in-vigslar under festivalen.

Swedavia och Göteborg Landvetter Airport har ett flerårigt samarbete med pridefestivaler runt om i landet. På West Pride, som i år äger rum i Göteborg den 28 maj till 1 juni, kommer flygplatsen att vara värd för drop in-vigsel i Regnbågsparken (Bältesspännarparken) lördagen den 31 maj mellan klockan 14.00 och 18.00.

– Vi vill vara ett föredöme inom hållbar utveckling och arbeta aktivt för alla människors lika rätt. Därför känns det självklart att vi har en aktiv del i West Pride. Eftersom vi viger cirka 150 par om året på Landvetter och möjligheten att ingå samkönade äktenskap finns på alla Swedavias flygplatser, är det jätteroligt att vi får den här möjligheten på West Pride i år, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

De tre vigselförrättarna som kommer att vara på plats i Regnbågsparken är Susanne Norman, direktör för Swedavias regionala flygplatser, Lars Gårdfelt, präst och vice ordförande i West Pride, Cathrina Stålklint, präst, och Ce Lyrehed, präst.

– Jag ser fram emot att få viga på West Pride. Att vara del i människors kärleksdag som vigselförrättare är en fantastisk upplevelse. Jag har aldrig vigt på en pridefestival förut, så det ska bli riktigt roligt, säger flygplatsdirektören Susanne Norman.

– Vi är mycket glada att Swedavia ger våra besökare möjligheten till drop in-vigslar under festivalen och hoppas att det blir många par som tar chansen att säga ja. Vigslarna kommer garanterat bli ett uppskattat inslag i Regnbågsparken, säger Thomas Johnsson, pressansvarig på West Pride, och uppmanar samtidigt alla som är intresserade av att viga sig att söka hindersprövning hos Skatteverket i god tid.

Sedan 2012 medverkar Swedavia på pridefestivaler runt om i landet för att stödja kampen för alla människors lika rätt och värde, där stödet till hbt-personer är en mycket viktig del. Medverkan på West Pride är ett sätt att visa att Swedavia är en välkomnande arbetsgivare som är övertygad om att olikheter berikar och leder till goda affärer.

PRAKTISK INFORMATION FÖR DROP IN-VIGSLARNA

Ni som vill viga er i Regnbågsparken den 31 maj 2014 måste själva ansöka om hindersprövning och lämna in en anmälan om namnändring. Lättast är att fylla i ansökan om hindersprövning på Skatteverkets hemsida (http://www.skatteverket.se/privat/blanketterbroschyrer/blanketter/info/7880.4.19b9f599116a9e8ef36800024527.html) och sedan skriva ut, underteckna och skicka in till Skatteverket. Från Skatteverket kommer ni sedan att få två intyg, vilka lämnas till er vigselförrättare.

Anmälan om namnändring hittar ni också på Skatteverkets hemsida (http://www.skatteverket.se/privat/blanketterbroschyrer/blanketter/info/7831.4.19b9f599116a9e8ef36800024514.html). Fyll i och skriv ut. Denna blankett kan ni skicka in till Skatteverket ihop med ansökan om hindersprövning. Behöver ni längre betänketid kring namnfrågan går det också bra att lämna blanketten till er vigselförrättare som skickar in den tillsammans med övriga handlingar. Namnändringsblanketten måste fyllas i oavsett om ni avser ändra efternamn eller ej.

För att vigseln ska vara giltig krävs två vittnen som bevittnar att ni säger ja till varandra, samt se att ni gifter er av fri vilja och att det inte förekommer några hot. West Pride kommer att bistå med volontärer som kan vara vittnen, men om ni önskar får ni gärna ta med er egna nära och nära att vittna. Vittnena måste ha fyllt 18 år. Ni har också möjlighet att ta med er fler gäster till er vigsel.