Minst 15 000 personer deltog och ca 70 000 kantade stadens gator när den färgsprakande Regnbågsparaden gick genom Göteborg på söndagseftermiddagen. 
– Jag känner mig euforisk av den stolthet och solidaritet som Regnbågsparaden spridit i dag, sade West Prides verksamhetschef Tasso Stafilidis efter paraden.

– Nu har vi bevisat att kärleken alltid segrar över inskränkthet och rasism. Vi har paraderat för alla dem som inte kan och inte vågar! sade Tasso Stafilidis.
Även kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén (S) gläds över rekordsiffrorna:

– Rekordsiffrorna är det största beviset på att man kan omvandla en stad med dåligt rykte till en stad av kärlek. I morgon är det måndag och festen är över, men vi ska visa vad vi står varje dag, sade Anneli Hultén i en kommentar.

West Pride (som tidigare hette HBTQ-Festivalen) drog igång i onsdags och intresset för festivalen har varit massivt hela veckan. Festivalens Infocentrum i shoppingcentret Nordstan har haft 16 359 besök – mer än en fördubbling jämfört med i fjol – och i Regnbågsparken (Bältesspännarparken vid Avenyn i centrala stan) noterades 29 541 besök. Under veckan har närmare 400 programpunkter arrangerats, och runt om i staden har 700 regnbågsflaggor vajat. Allt rekordsiffror!

I Regnbågsparaden – som gick från Kanaltorget vid Göteborgsoperan, via Avenyn och vidare till Liseberg – deltog 50 olika organisationer, föreningar och företag. I tåget fanns bland annat representanter från Oslo Pride som arrangerar Euro Pride 2014, samt Per Eckerdal, biskop Göteborgs stift – ett deltagande som har kritiserats.

– Det är inte alla som tycker att det är bra, nej, säger Per Eckerdal. Men var och en måste ha sin resa och om det är någon som reagerar negativt tycker jag att de bör fundera kring sin egen ståndpunkt. Jag tror att West Pride är en väldigt viktig festival för att skapa öppnare och mer tillåtande attityder till varandra. 

På Liseberg fortsatte firandet med Regnbågsgalan med Martin Rolinski, Broken Door, Niklas Andersson, Shirley Clamp och Behrang Miri – allt under ledning av Sarah Dawn Finer.
– Pridepubliken är oavsett stad och land den kärleksfullaste publiken jag har mött. Den kärlek ni ger är ibland större än den ni får, och ni inspirerar mig med ert mod, sade Sarah Dawn Finer under galan.

I år arrangerades West Pride för sjunde året i rad. Festivaldatum 2014 är 28 maj–1 juni.  

BILDER

Pressbilder finns att ladda ner från ca kl 18.30 på www.westpride.se/press. Observera att fotografens namn MÅSTE anges vid publicering.

MER INFORMATION OCH INTERVJUER

• Thomas Johnsson
marknads- och kommunikationskoordinator West Pride, thomas@westpride.se, 070–595 61 68

• Tasso Stafilidis
verksamhetschef West Pride, tasso@westpride.se, 070–376 04 03

Ytterligare siffror för tidigare festivaler finns i West Prides rapport för 2012, som kan laddas ner från www.westpride.se/om.