I Regnbågsparken finns organisationen Rainbow and Diversity Organisation representerad. De kommer från Uganda och arbetar under betydligt svårare förhållanden än vi är vana vid i Sverige.
– Du kan bli arresterad av polisen. Får de reda på att du är gay riskerar du dödsstraff, säger Stella Namubiru.

Stella berättar att situationen för homosexuella i Uganda har försämrats under de senaste åren.
– Vi arbetar i hemlighet. Regeringen, de religiösa, våra familjer, hela samhället är emot oss.

Organisationen har funnits sedan 2010 och har 32 medlemmar i Uganda. Tio av dem har rest till Sverige för att delta i West Pride. De säljer armband och väskor för att finansiera sin verksamhet.
– Det är väldigt svårt att arbeta i Uganda och det blir värre för varje dag. Det var svårt för oss att ens få visum för att komma hit till Sverige, berättar Stella.

När det kommer fram att någon är gay i Uganda väntar förföljelse, diskriminering och uteslutning från familjen. Den enda samhörighet de upplever finns inom organisationen.
– Vi är som en familj, alla har samma erfarenheter och vi hjälper varandra.

Även media motarbetar dem i Uganda och det har publicerats artiklar om organisationen och dess medlemmar. Gruppen vägrar dock att ge upp och hoppas att situationen kan förbättras i Uganda.
– Vi vill inte flytta någonstans. Vi ska stanna i Uganda och kämpa för homosexuellas rättigheter, säger Stella Namubiru.

Text: Linda Svensson

​Foto: Ola Gustafsson