Under onsdagen hissades regnbågsflaggan för tredje året i rad av stadsdirektören på Gustaf Adolfs torg. Över 700 regnbågsflaggor har hissats runt omkring i Göteborg. Något som visar att det finns ett brett stöd för hbtq-frågor i staden.
– Nu hissar vi flaggan i solidaritet med alla dem vars kärlek fortfarande förtrycks, och för var och ens rätt att vara den hen är, sa kommunalrådet Thomas Martinsson i sitt tal.

Klockan tolv på onsdagen var det dags för West Prides officiella flaggningsceremoni. Musikern Maud Lindström underhöll med sång och musik och kommunalråden David Lega (kd), Thomas Martinsson (mp) och Anna-Karin Jansson från Göteborgs stad pratade stolt om West Prides betydelse för staden.
– Vi har kommit långt och det är lätt att vänja sig vid, men vi måste komma ihåg att det fanns en tid före tre år sedan. I 76 länder i världen betraktas samkönad kärlek fortfarande som kriminellt, sa Thomas Martinsson.

Anna-Karin Jansson som arbetar med mänskliga rättigheter för Göteborgs stad berättade om beslutet att inrätta ett hbtq-råd.
– Kommunstyrelsen har fattat ett beslut omett hbtq-råd i Göteborg som kommer instiftas hösten 2013. Det är Sveriges första och enda kommunala hbtq-råd, och något vi är väldigt stolta över, sa Anna-Karin Jansson.

Att Göteborg har blivit en stad att räkna med i hbtq-frågor råder det ingen tvivel om. Stadsdirektören Bengt Delang avslutade ceremonin med att välkomna alla till resten av festivalen.

Text: Sandra Schwartz
Bild: Hampus Haara