Under West Prides invigningsceremoni på onsdagskvällen delade RFSL Göteborg ut tre priser till lokala HBTQ-kämpar. Prästen Gunnar Bäckström fick årets Allan Hellman-pris.

– Jag känner mig glad och tacksam över att få ha varit med i kampen under 30 år, och det är fantastiskt att se utvecklingen som har skett. Men än är det mycket kvar att göra och därför kan vi inte lägga ner vår kamp, inte minst internationellt, sade Gunnar Bäckström efter att han tagit emot priset.

Gunnar Bäckström prisades för “ett långt och idogt arbete inom EKHO, RFSL och HBT-Festivalen samt framför allt inom Svenska Kyrkan för hbtq-personers rättigheter”. 

RFSL Göteborg har delat ut Allan Hellman-priset sedan 1981.

Under invigningen överlämnade RFSL Göteborgs ordförande Kaj Heino också ett nyinstiftat vandringspris till föreningen HåBeTeKu (HBTQ-personer på Göteborgs Universitet och Chalmers). De prisades för sitt arbete med kampanjen ”Avslöja heteronormen” där studenter uppmanats att sända in exempel på heteronormen i utbildningen. Resultaten från kampanjen avslöjas under programpunkten “Avslöja heteronormen inom högre utbildning” på lördag klockan 12.00 på Världskulturmuseet.

Slutligen delade RFSL Göteborg ut årets Karin Boye-pris till Sagolikt Bokförlag “för normbrytande insatser barnlitteraturen till fromma som bidrar till att stärka hbt-personers identifikation och självkänsla.” 

Invigningen hölls i Regnbågsparken som öppnade tidigare under onsdagen i Bältesspännarparken vid Avenyn i centrala Göteborg. West Prides ordförande Marcus Gustafsson talade, Mattiaz Björling framförde sin nya singel “Våga vara unik” och författaren Sara Lövestam höll ett applåderat invigningstal kring sin komma ut-process.

– När jag tänker tillbaka på den känner jag en stor lättnad och glädje. Att komma ut kändes som att ta av sig en ryggsäck som vägde sju ton, att gå från skam och självförakt till att känna stolthet, sade Sara Lövestam.

Under onsdagen noterades närmare 3 700 besök i Regnbågsparken.
– Öppningen av Regnbågsparken har varit helt fantastisk med folk som har strömmat in under hela dagen. Nu känns det äntligen att festivalen är i sin fulla blom och jag känner mig så oerhört stolt, säger Tasso Stafilidis, verksamhetschef för West Pride.

West Pride 2013 pågår till och med på söndag, då festivalen kulminerar med den färgstarka Regnbågsparaden och den efterföljande Regnbågsgalan på Liseberg.

PRESSBILDER

• Bilder från onsdagen finns för nedladdning från www.westpride.se/press. Observera att fotografens namn måste anges vid all publicering.

PRESSKONTAKT

• Thomas Johnsson, marknads- och kommunikationskoordinator, thomas@westpride.se, 070–595 61 68

• Tasso Stafilidis, verksamhetschef, tasso@westpride.se, 070–376 04 03