Jobba som volontär under West Pride 2018 - EuroPride Göteborg

Som volontär är du värdefull och nödvändig – utan engagerade volontärer skulle festivalen inte fungera. Som tack för din insats får du värdefulla erfarenheter och fantastiska upplevelser. Och en goodie-bag med blandade överraskningar. Nedan kan du läsa vad det innebär att jobba som volontär inom våra olika områden.

Om du har frågor om volontärarbetet på West Pride kan du vända dig till vår platschef Caroline, du når henne på volontar@westpride.se

Anmäl dig här >>

For english registration form click here >>

Sign up here >>

Vanliga frågor och svar

Jag har anmält mig, men ännu inte blivid kontaktad. Varför?
Vi har ett par dagars behandlingstid av alla anmälningar. Efter att du sedan fått svar om din placering kan det ta ytterligare några dagar innan du blir kontaktad av den som ska vara din platschef under festivalen.

Vad krävs för att jag ska få vara volontär på West Pride?
Att du fyllt 15 år och ställer dig bakom festivalens värdegrund.

Hur mycket behöver jag jobba?
Du behöver jobba minst 15 timmar (ca 3 arbetspass) för att få de presenter och överraskningar vi ger våra volontärer. Många vill jobba så mycket som bara är möjligt och det går också bra!

Hur långa är arbetspassen?
Det varierar lite mellan arbetsområden och beror dessutom på antal anmälda volontärer men passen brukar vara ca 4-5 timmar. Många jobbar också dubbla pass för att det är så kul!

Vad får jag för att jag jobbar som volontär?
Förutom värdefulla erfarenheter och massa nya kompisar får du en goodiebag med presenter som vi just nu jobbar hårt för att skramla ihop. Du har också möjlighet att få ett arbetsintyg som du kan använda när du söker jobb i framtiden. Dessutom får du ett gratis medlemskap i festivalföreningen.

Är jag försäkrad under mina arbetspass?
Ja, du är försäkrad genom vår volontärsförsäkring, all information om försäkringen hittar du här!

Vilka dagar är festivalen 2017?
Infocentrum öppnar redan den 29 maj och festivaldagarna är 7-11 juni. Som parkvolontär kan du också få vara med i etablering och avetablering vilket sker dagarna innan och efter festivalen.

Om jag varit volontär tidigare, behöver jag gå utbildningen ändå?
Ja. Dels för att utbildningen förändras något från år till år, och dels för att det är viktigt att du får träffa de personer du ska arbeta tillsammans med.

När är utbildningsdagarna?
Onsdag 17e maj (kvällstid) samt söndag 21 maj (dagtid).

Kan jag få jobba tillsammans med min kompis?
Om du i god tid meddelar ett sådant önskemål till volontar@westpride.se så är det sällan ett problem att lösa.

När får jag mitt schema?
Schemat får du efter utbildningarna. Har du behov av att veta dina arbetstider innan dess så kontakta din platschef eller volontar@westpride.se så gör vi allt för att schemalägga dig tidigt.

Kan jag få hjälp med boende i Göteborg under festivalen?
Vi kommer inte att kunna erbjuda boende för våra
volontärer under West Pride 2017.

Kan jag få hjälp med resekostnader till och från festivalen?
Under festivalen får alla volontärer ett Gästkort från Västtrafik. Gästkortet är giltligt under festivalens 2 veckor och gäller i hela Västra Götalandsregionen.

Om jag är under 18, behöver jag målsmans godkännande för att få arbeta?
Har du inte fyllt 18 år när festivalen äger rum måste vi ha godkännande från målsman.

Inom dessa områden söker vi volontärer

Regnbågskvarteret
I Regnbågskvarteret finns alla seminarier, föreläsningar, debatter, filmvisningar, teaterföreställningar, konstutställningar med flera samlade. Uppdraget går ut på att vara kontaktperson för de som ska delta med olika programpunkter under festivalen. Du visar dem till rätta och tillhandahållar med utrustning som de kan behöva. Du ser till att besökarna till de olika programpunkterna känner sig välkomna och sedda. Du skapar skön stämning och trivsel.

Regnbågsparken
Inför parkens öppnande hjälper du till att bygga upp festivalområdet så att det är redo när utställarna ska installeras. När parken är öppen hjälper du till att lotsa besökare eller hjälpa till bakom scen inför ett framträdande. Som volontär i Regnbågsparken ingår också att underlätta för våra utställare och att medverka till att avetableringen efter festivalen går så smidigt som möjligt. 2017 har kvarteret öppet ons-fre samt på söndagen.

Infocentrum
Som volontär i Infocentrum​ arbetar du mycket med att träffa besökare och andra nyfikna. Du svarar på frågor, guidar i utbudet och hjälper besökare att hitta rätt, oavsett om det är i Nordstan eller till aktiviteter på annat håll. Du kan programmet utan och innan och rekommenderar gärna programpunkter till besökarna.

Regnbågsredaktionen
Gillar du att skriva, fota, filma eller kanske jobba med webben och sociala medier? Då är det Regnbågsredaktionen du ska jobba med. Redaktionen är aktiv under hela festivalen och levererar material till vår hemsida så att de som inte kan vara på plats kan följa vad som händer. Du får gå på programpunkter och skriva referat, göra intervjuer, fotografera under paraden, korrekturläsa texter och mycket annat.

Säkerhet
Som volontär inom säkerhet ingår du i ett säkerhetsteam där vi jobbar i par under festivalen. Vi patrullerar runt i området och ser till så att alla besökare ska känna sig trygga. Du tillhandahåller lättare sjukvårdsutrustning och hjälper till med enklare omplåstring.

Logistik och Sambandscentralen
Som volontär för Logistik och Sambanscentralen ingår du i ett team som bistår alla verksamhetsområden under festivalen. Du är delaktig framför allt  i etablering och avetablering av festivalen. Du ser till så att alla verksamhetsområden har det material som behövs. Vi ser gärna att du har körkort eftersom de flesta leveranser sker med bil. Som volontär för logistik och sambandscentral är du en stor del av festivalen och får träffa många av dem som arbetar med West Pride. 

Volontärsamordningen
Detta är inte en eller flera platser som de flesta andra områden är. Volontärsamordningen ska finnas till för alla volontärer som jobbar under festivalen och se till så att alla har det bra och vet vad de ska göra. Inför detta behövs en del planering. Till exempel beställa t-shirtar, fixa roliga goodiebags, hålla kontakt med volontärerna innan, informera om utbildningsdag, ordna med mysigt volontärshäng och peppa så många som möjligt att vara med och jobba som volontär för West Pride! 

West Pride Ung
Som volontär i West Pride Ung bemannar du West Pride Ung:s tält så att det alltid finns några där att ta emot besökare och ställa frågor till om vad som händer på Ung-delen. Du hjälper också till under Ung:s programpunkter som är i tältet och har extra koll på West Pride Ung-delarna. Du bör som volontär tillhöra West Pride Ung:s målgrupp (unga hbtq-personer eller allierade 13-30 år). Under paraden är det även tänkt att West Pride Ung skall ha sitt eget flak. På flaket kommer flakvärdar behövas – personer som ser till så att säkerheten efterföljs, har koll på vatten och kommunicerar med chauffören.

Tillgänglighet
Då vi eftersträvar och jobbar för att vara den tillgängligaste festivalen behöver vi volontärer som under festivalen finns tillgängliga för våra besökare och är behjälpliga med allt från att svara på frågor gällande tillgänglighet till att åtgärda eventuella missar kring tillgängligheten. Det kan handla om allt från att se till att ett bord blir flyttat som står i vägen när en rullstolsburen person ska ta sig fram till att förtydliga kring hur tillgängligheten i en lokal ser ut eller att ta emot önskemål kring tillgänglighet för exempelvis en programpunkt. Som volontär inom detta område ska du finnas tillgänglig under festivalen och vara påläst kring festivalens tillgänglighet. Du ska kunna vara behjälplig för att åtgärda eventuella missar kring tillgängligheten. Det kan också handla om att vara till hjälp om någon har behov av något särskilt. Att tillhöra tillgänglighetsteamet innebär också att du ingår i en ledsagarpool. Besökare kan på förhand anmäla sig till denna pool om de till exempel önskar någon som följer med dem under festivalen och hjälper till med allt från att syntolka, eller leda väg, till att bara vara ett sällskap.​

Regnbågsparaden 10 juni
Vi behöver dig som volontär för att göra Regnbågsparaden till en magnifik avslutning på West Pride. Vi kommer behöva paradvakter som arbetar med att gå i paraden och vägleda de organisationer som är med, dirigera trafik, se till att paraden följer den vägen den ska och att finnas där när eventuella olyckor inträffar. Även innan paraden är du till stor hjälp med att forma uppställningen som sedan ska hållas under hela paraden. Men den absolut viktigaste uppgiften – se till att alla mår bra!

Observera att vi räknar med att alla kan vara paradvolontärer oavsett vilket område en jobbar med övriga festivaldagar. Detta eftersom vi behöver ett stort antal volontärer under paraden.